NASIL SAĞLIKLI BESLENİYORUZ?

Yazar: Damla Dönmez

Merhaba sevgili Dergi Baykuş okuyucuları, bugünden itibaren dergimizin bir köşesinde artık benimde yazılarım yer alacak. Her ay sizlerle sağlıklı beslenme ve doğru bilinen yanlışlar hakkında almış olduğum eğitim ve bilgiler neticesinde tavsiyelerde bulunacağım. Öncelikle ben kimim diye merak edenleriniz varsa, Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Koçuyum. Uzun zamandır. Doktor ve diyetisyenlerden eğitim almaktayım. Ben ve benim gibi bu konuda eğitim alan kişiler, modern hayatta sağlıklı kalabilmemiz ve çevremizdeki insanların hayatına dokunabilmek adına mücadele ediyoruz. Dünyayı daha sağlıklı bir yer haline getirebilmek adına, kendimizi geliştirmeye, araştırmaya ve bu konudaki danışanlarımız ile olan tecrübelerimize istinaden, sizlere de faydalı olacağını düşündüğümüz bir yazı dizisi olacak artık. 

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Sağlıklı Beslenme, insanın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan besin ögelerini gereksinmesi kadar tüketmesi olarak tanımlanır. İnsan doğası gereği meraklıdır ve bilinmeyeni araştırır. Bilgi bir gizem kutusu gibidir. Tıpkı bir matruşka gibi birini keşfettiğinizde diğeri ile ilgili başka bir seçenek açılır. Hadi gelin birlikte aslında beslenme nedir?, Doğru beslenmek için ne yapmak gerekir? Sorularına cevap bulalım.





Hiç şunu dediğiniz oldu mu?

“ Sürekli yemek yiyorum ama doymuyorum.”

“Ne kadar çok yesem de, bir türlü istediğim kiloya ulaşamıyorum”

“ Aslında pek de fazla yediğim söylenemez fakat bir türlü kilo veremiyorum”

“Sürekli kendimi yorgun hissediyorum”

Bunlar gibi nice şikayetler artık günümüzde hemen hemen herkes tarafından söylenen ve normalleşen bir düşünce oldu. Ama bunların aslında hiçbiri normal değil. Çünkü artık yaşam tarzı ve beslenmemiz eskisi gibi değil. Toprak, hava, su hatta tohum bile. Eskiler neden uzun yaşarlardı ya da kolay kolay hasta olmazlardı. Halbuki hiçbir şeyin kalorisini hesaplamadılar. Hepsinin bir bilimsel açıklaması var.

(WHO) Dünya Sağlık Örgütünün 1985-2002 yılları arasında yapmış olduğu bir araştırmaya göre artık yediklerimiz bir besin değil. Sizlerle bir tablo paylaşmak istiyorum, bu tabloya dikkatlice bakarsanız, aslında hiçbirimiz yemek yemiyoruz. Yediklerimiz sadece posa, bunun için artık doymuyor, kilo veremiyor ve sağlıklı kalamıyoruz. Ya da yeterince enerjimiz veyahut kas yapılandırmamız sağlanamıyor.



Midemizi besler olduk, hücresel beslenmenin bilincinde değil birçok insan.

Bir sonraki yazımızda;

Hücresel beslenme nedir?

Hücresel beslenme tarzını hayata geçirdiğimizde ne olur? Gibi sorulara yanıt vermek adına yeni bir yazı ile karşınızda olmayı, sizleri ilerleyen yazılarda daha da aydınlatacak bir sürü bilgiyi paylaşmayı sabırsızlıkla bekliyorum.

Peki Sağlıklı ve Uzun Bir Yaşam İçin ne yapmalıyız?

Sağlıklı ve Uzun bir Yaşam’ın sırrı Hücresel Beslenme ile mümkündür. Bir çok insan sağlıklı yaşamın spor ile mümkün olduğu kanaatindedir. Evet mümkün fakat her şeyi dengeli yaparak ve en doğal şekilde. Bütün gün baklava, börek, kebap yiyelim ve sonra gidip 1-2 saat antrenman yapalım ve her gün bu şekilde devam ederseniz sağlıklı olduğunuzu iddia edebilir misiniz? Yada ben ekmek yemiyorum, şeker kullanmam diyenler sadece bunlar yeterli mi sizce? Bütün konulara tek tek değineceğimiz zamanlar gelecek.

Vücudumuzda 2 adet beyin olduğunu duymuş muydunuz? Evet, yanlış duymadınız. Birinci beyin vücudumuzu koordine etmeyi sağlayan, diğeri ise her şeyin başlıca nedeni olan sindirim sistemimizdeki beynimiz. Yani, Bağırsaklarımız.

Gerçekten her gün neler yiyor ve vücudumuza nasıl bir zarar veriyoruz bir düşünelim. Diyelim ki, her gün sadece canımız ne isterse onu yiyoruz. Peki bu besinlerden günlük almamız gereken vitamin ve mineral vücudumuzun sağlıklı olabilmesi için yeterli miktarda karşılanıyor olması ne kadar mümkün. O zaman sindirim sistemimizden bağırsaklarımıza giden ve orda enzimlenen besinler hücrelerimize ne sağlıyor biraz düşünürsek sanırım cevabı bulabiliriz. Koca bir hiç.

İşte tam da bunun için yaş ve cinsiyet fark etmeksizin diyabet, kalp, tansiyon, obazite ve kanser gibi bir çok hastalık yaygınlaşmış durumda. İlerleyen yazılarımızda daha da detaylı işlemeyi düşündüğüm konular olacak.

Bu yazıyı okuyan bir kişinin bile hayatına dokunabilirsem ve yaşam tarzını sorgulatabilirsem en azından ufak da olsa hayatına bir etkide bulunduğumu düşünerek, bu konuda büyük bir mutluluk duyacağım.

Umarım kendine değer verir ve söylediklerimi düşünürsün. Vücudumuz çöplük değil, lütfen kendine iyi bak.

*Biz onları yedikçe onlar da bizi yiyor.

*Bu yüzden sürdürülebilir bir beslenme tarzı seç.

Sevdikleriniz ile birlikte, daha mutlu, daha sağlıklı bir yaşam tarzı için, yazımı takip etmeye devam edin.

0 Yorumlar