Cihazlarınızı her yerde internete bağlamamalısınız! Neden mi?

Yazar: İlayda ÜSTÜNBAŞ 

Tek başınıza veya arkadaşlarınızla beraber bir kafeye, kütüphaneye vs. toplu bir mekâna oturdunuz ve gerek işleriniz için gerekse sosyal medya için cihazınızı bulunduğunuz ortamdaki internet ağına bağladınız. Bu bağlantıyı sağladığınız andan itibaren siber bir güvenlik tehdidiyle karşı kaşıya kalmış olabilirsiniz. Günümüzde birçok hacker bu yöntemle bir sürü kişinin verilerini çalmaktadır. Bu hackerler, bulundukları ortamın adını taşıyan bir ağ açarak avlarını beklerler daha sonra kişiler bu ağa bağlanmak için tıkladıkları zaman hackerler bu korsan bağlantı sayesinde bağlanan kişinin bilgilerine çok rahat bir şekilde erişmiş olurlar. Bu bağlantı sağlandıktan sonra özel bilgileriniz, şifreleriniz, fotoğraflarınız, sosyal medyalarınız, banka hesaplarınız ve diğer tüm özel hayatınıza ait bilgiler hackerlerin eline geçmiş olurlar. Bu sebeple kesinlikle herkesin olduğu yerlerde telefonunuzu veya başka cihazınızı internete bağlamamanız. 

Sizlere önerim ihtiyaç durumunda kendi mobil internetinizi kullanmanız veya taşınan internet kullanmanız bu sizin için daha güvenli bir durum olacaktır ve aynı şekilde mobil internetinize de kolay kırılamayacak zor şifreler ile güvence altına almayı unutmayın. Aynı hackerler mobil cihazların internet şifrelerini kırarak da bilgilerinize erişip cihazınızı hackleyebilir, sizi ve çevrenizi dolandırabilir, sizin bilgilerinizle illegal suçlar işleyebilirler. Bu şifrelerinizi de periyodik olarak değiştirin ve üçüncü kişilere kesinlikle paylaşmayın. Siber güvenlik dijital çağda büyük bir önem arz ettiği için basit koruyucu hamleler sizi ve çevrenizi güvende tutacaktır. 

Bir diğer önerim ise olası bir hack durumuna karşın sosyal medyalarınızı, mobil bankanızı ve diğer şifrelerinizi cihazınızda kaydetmemeniz ve girişlerinizi cihaza tanımlamamanız. Bu durumda kötü niyetli kişilere bilgilerinizi altın tepsi ile sunuyor olabilirsiniz. Aynı zamanda hesaplarınızda çift faktörlü doğrulama işlemini de yapmayı unutmayın. Bu sayede hesabınıza her giriş yapıldığında size mail veya SMS olarak haber edilecek ve siz olası bir yabancı giriş olduğunu fark ettiğiniz anda çok geçmeden müdahale etme hakkına sahip olacaksınız. 

Sağlıcakla kalın…

0 Yorumlar