TAŞKENT SULTAN SUYU

 Yazan : Fatmagül YILDIRIM

Taşkent, Konya'nın en güzel ilçelerinden birisidir. Karaman , Antalya illerine ve diğer Konya ilçesi olan Hadim'e komşudur. 11 Ağustos 1988 tarihinde Hadim'den ayrılarak ilçe statüsüne kavuşan Taşkent, Sultan Suyu Çeşmesi ile ünlüdür.
   Sultan suyu çeşmesi , havası sert, insanı mert olan Taşkent merkezde bulunmaktadır. Gelelim bu çeşmenin hikayesine. Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat, Taşkent'e (Pirlerkondu) atıyla gelir. Buradan geçerken mola verir. Yorulmuş, hali kalmamış, terli, yalnız olan sultan , çeşmenin başına geldiği zaman toros dağlarında açan çiçekler kadar temiz ve güzel bir köylü kızına denk gelir. Çeşmenin başında duran köylü kızından su ister. Kız bir tas suyu doldurur, içine biraz çam yapraklarından atar ve tanımadığı sultana verir. Sultan, suyun üzerinde çam yapraklarını görünce suyu döker ve tası tekrardan kıza verir. Kız tası eline alır. Suyu yeniden doldurur ve içine tekrar çam yapraklarından atar. Suyu sultana verir. Sultan, sebebini merak eder ve sorar. Kız "Bey, siz terlisiniz. Çam yapraklı su güzel kokar. Siz (dişleriniz ile) süzerek içtiğiniz için sizi hasta etmez" der. Sultan kıza "Adını bağışla " der. Kız " Adım bir yiğide bağışlandı " der ve adını söylemez. Sultan "Ben Selçuklu Sultanıyım, dile benden ne dilersen" der. Kız " Dokuduğumuz bezden vergi alınmasın " der. Sultan:
"Güzelleriniz farımasın.
Çamlarınız kurumasın.
Sularınız ılımasın.
Bezlerinizden vergi alınmasın. " duasıyla birlikte fermanını da vermiş, olur.
   O gün bu gündür güzel memleket Taşkent'te çamlar hiç kurumamıştır, daima yemyeşil durur. Suyun tadı her zaman güzel ve buz gibidir. İşte çeşmeye adını veren sultan Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'tır. Buraya uğrayan ve yolu düşen herkesin bu çeşmeye uğraması ve suyundan içmesi gerek...


0 Yorumlar