DENİZ SUYUNDAN İÇME SUYU ELDE ETME

 

Yazan : Büşra GÖREGEN

Dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının giderek tükenmesi ve mevcut su kaynaklarının kullanılamayacak duruma gelmesi, su temini konusunu ön plana çıkarmaktadır. Özellikle, su gibi doğal bir kaynağın geriye dönülemeyecek bir şekilde tüketilmesine engel olmak için bekleyecek zamanın olmaması, insanoğlunu bu kaynakları koruyacak ve kurtaracak teknolojileri kullanmaya ve geliştirmeye mecbur kılmaktadır. Bu yazında, deniz suyunun tuzunun giderilerek, içme ve kullanım suyu eldesi amacıyla kullanılan ters osmoz yöntemi  teknik ve ekonomik olarak incelenmiştir.

OSMOZ VE TERS OZMOZ

Kısaca suyun emme kuvveti olan ozmoz kimyada, konsantrasyonu (yoğunluğu) fazla olan çözeltinin, konsantrasyonu az olan çözeltiye bir vakum oluşturarak suyu kendine çekmesidir. Bu yolla farklı konsantrasyonlara sahip iki çözelti çözüldüğü sıvıdan ayrılır. Ters ozmoz ise iki sıvının da yarı geçirgen zarla(membran) ayrılmış U kabında derişimi fazla olan çözeltiye baskı uygulanarak konsantrasyonu az olan kısma sıvı geçişinin sağlanmasıdır.

PEKİ BU YÖNTEMLE İÇME SUYU NASIL ELDE EDİLİR?

Bu yarı geçirgen membranlar çok ince bir materyalden oluşmaktadır. İdeal şartlarda bu membran derişik çözeltinin olduğu borudan yapılan basınçla, çözeltiyi inorga-nik ve organik maddelerden, kolloitlerden, bakterilerden, istenmeyen moleküllerden ve ayrıca iyonlarından ayırarak saf çözelti yani içilebilecek su haline getirir. Aynı böbreklerimizin kanı pisliklerden ayırma prensibi gibi.  Bu bahsettiğimiz basınç da yaklaşık 30-80 bar civarıdır ve bu işlemde membran seçimi, su sıcaklığı (24-27C), tortulaşmayı önleme gibi ön hazırlıklar önemlidir.

MALİYETİ

Ters ozmoz yöntemi, gelişen teknoloji ile tuz giderme işleminin yanısıra her türlü arıtma alanında kolaylıkla kullanılabilecek bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Düşük kapasiteli sistemlerde ters ozmoz yönteminin diğer tuz arıtma yöntemleriyle karşılaştırıldığında (iyon değişimi, elektrodiyaliz) daha ekonomik bir yöntem olduğu literatür araştırmasından görülmektedir. Lakin uygulanan basıncın 30-80 bar civarında olması ve temel parça membran bu işlem için harcanan maliyeti tuzlu yapıyor.

Ters ozmoz tekniği ile denizden elde edilen bir ton kullanma suyunun üretim maliyeti yaklaşık 1 $ civarındadır. Ancak bu maliyet beş yıla bölünüp üretilen suyun maliyetine eklendiğinde bir ton suyun maliyetinin 1.5 $ gibi bir değer belirlenmektedir (Burkut, 1999). İstanbulu ele alarak yıllık devlet bütçesinden deniz suyundan içme suyu elde etmede ortalama ne kadar çıkacağını hesaplayalım. Nüfusu 15 milyon 462 bin 452 olan İstanbulda, tüketilen yaklaşık su miktarı günde 2,7 milyon m3/gün dür. Bu miktarın %30’u denizden arıtılarak karşılanacak olursa 830 bin m3/gün su elde edilmesi gerekirdi. Ve bu da yaklaşık günde 1,2 milyon $ ve yılda 446 milyon $ maliyete denk geliyor. İSKİ’nin 2021 yıllık bütçesi 1 milyar $ olduğu düşünülürse bu da o bütçenin %40 gibi bir dilime karşılık geliyor. Şu anda ülkede ters osmozla içme suyu elde eden şirketler var ama daha ekonomik bir yöntem olduğundan bunun yaygınlaşması gerekir.

SONUÇ

Su kıtlığının fazlasıyla hissedildiği ve su fiyatlarının petrol fiyatlarının çok üzerinde seyrettiği Arap ülkelerinde büyük çaplı tesislerin kurulması nasıl bir zorunluluksa, ülkemizde de küçük çaplı ve bölgesel tesislerin, üretilen suyun fiyatının normal su fiyatından çok yüksek olmaması şartı ile, işletime sunulması da bir zorunluluktur. Tatlı su kaynaklarının sınırlı oluşu alternatif içme suyu kaynaklarını araştırmayı zorunlu kılmaktadır. En zengin su kaynağı ise denizlerdir. Bu sınırsız su kaynağından en yüksek kapasiteyle yararlanmak maksadıyla tüm tatlı su elde etme metotları kullanılmalıdır. İçme ve kullanmada su tasarrufu teşvik edilmeli ve söz konusu metotların nispeten yüksek olan maliyetlerini düşürücü araştırmalar yapılmalıdır.

KAYNAKLAR

https://www.tarimorman.gov.tr/SYGM/Belgeler/TEZLER/Yusuf BA%C5%9EARAN- Uzmanl%C4%B1k Tezi (3).pdf

https://www.tuik.gov.tr/

https://www.researchgate.net/publication/307834262_Deniz_Suyundan_Tatli_Su_Eldesinin_Teknik_ve_Ekonomik_Analizi

0 Yorumlar