Yazan : Leyla Sağdıç
Yazıma Hababam Sınıfı'nın değerli eğitimcisi Mahmut Hoca'nın eğitimle ilgili bir sözüyle başlamak isterim. "Okul sadece dört yanı duvarlarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenimin, bilginin var olduğu her yer okuldur." Bizlere de uzaktan eğitim sistemi belki bunları öğretmektedir. Bilgi için mücadele etmeyi, araştırma yetimizi canlandırmayı , bilgili olmayı en önemlisi de kendimize karşı saygıyı öğretmiştir. Önemli olan öğrenmek, öğretmek, beraber olmak ve bir gaye için savaşmaktır. Okumuyorsanız eğer hep bir yanınız eksiktir. Hocam: "Gerçek bilgiye ulaşılacak düzeyde entelektüel bir alt yapıya sahip olmak önemlidir." demişti. ( Sinan Özmen) ya da "Bilgi sonu gelmeyecek olan bir fetihtir." der.(Cemil Meriç) Bu insanlar eğitimin bilginin önemini bizlere bu kadar vurgulamışken eğitimde geri kalmak, kendimizi bilgisizliğe itmek, bilginin ne kadar kıymetli bir hazine olduğunu görmezden gelmek insanoğlu için bizler için büyük bir hüsrandır. Eğitimde yeni, bizler için ilk kez uygulanan ama dünyanın daha önceden de uyguladığı uzaktan eğitim sistemini sizlere biraz anlatacağım uzaktan ve örgün eğitimin farklarından bahsedeceğim, bizlere hem olumlu hem olumsuz getirilerinden, öğrencilerin ve öğretmenlerin bu seyirde gerçekleştirdikleri gözlemlerden tutumlardan bahsedeceğim.
Dünyanın, mücadele ettiği bu salgın sürecinde, uzaktan eğitim sistemi ile hepimiz bu sistemi esas alarak eğitim- öğretime devam etmek durumunda kaldık.Covid19 salgın hastalığının bize öğrettiği çok şey vardı. Bu salgınla birlikte uzaktan eğitim sistemini de deneyimleme fırsatımız oldu. Türkiye de örgün eğitim modeli esas alınmış bir sistem mevcut iken salgınla birlikte uzaktan eğitim modeline geçiş sağlandı. Evlerde bilgisayar başlarında sanal kayıtlardan ders videoları izledik, çevrimiçi derslere katılmak durumunda kaldık kâh saatleri bize uymadı, kâh teknik aksaklıklar yüzünden derslere bağlanamadık. Zaten teknolojinin çok da etkili kullanılmadığı ülkemizde, yazılım konusuna verilmeyen önemin olumsuz yönleri ile karşılaşmamız Corona virüs sebebi ile daha çarpıcı bir şekilde ortaya çıktı. Eğitim-öğretimde alışkın olduğumuz sistemde devam edemeyişimizle birlikte ders konularının işlenişinde geri kaldık. Evlere kapanıp evlerde alışkın olduğumuz sınıf ortamından uzakta, arkadaşlarımızla sosyalleşemeden, hocalarımıza anlamadığımız konuyu birebir sorma fırsatından mahrum kaldık. Çünkü yıllardır, bu sistem ile eğitim aldığımız için alışkanlıklarımız arasında yer aldı. Bunlar örgün eğitimin bizlere alıştırdığı düzendi. Hepsi de kendi içinde faydalı metotlar idi. Lakin küresel çaptaki bir salgınla mücadele ederken örgün eğim gerçekleştiremezdik. Başta eğitimcilerimiz olmak üzere eğitimden geri kalmamak adına bir çok farlı metot izledik.
Uzaktan eğitim sistemi bizlere pek çok şey öğretti. Formal eğitimde öğretme ve öğrenme yöntemleri kısıtlıdır. Fakat uzaktan eğitimde e- learning sistemlerinde dijital araçlar ile onlarca yüzlerce farklı öğrenme yöntemi mevcuttur. Örneğin interaktif videolar ile bilgi daha iyi kavranabilir. çeşitli oyunlaştırma yöntemleri ile bilgi daha eğlenceli ve zevkli bir hale getirilebilir. İlgi çekici görsellerle ve işitsellerle sınavlar daha eğitici bir hale bürünür. Uzaktan eğitimin en bariz avantajlarından birinin mesafeleri ortadan kaldırmak olduğunu söyleyebilirim. İstediğim bilgiye derse istediğim zaman ulaşabilme fırsatı sundu. Bu sayede diğer işlerime de vakit ayırma olasılığım doğdu. Online eğitimin zamandan ve mekandan bağımsız olması modüller olması ne kadar esnek olduğunu gösterdi. Ayrıca örgün eğitimde mümkün olmayan istediğimiz yerde durdurup devam ettirme olanağını da bizlere sağladı. Uzaktan eğitimin bir diğer faydası ise aynı anda daha fazla kişiye ve veriye ulaşmayı sağladı. Örgün eğitimde, yalnızca sınıf popülasyonunun az olduğu durumlarda daha kaliteli eğitim verilebilir iken. Uzaktan eğitim yönteminde uygun bir altyapıya( bilgisayar , internet) sahip olunduğu sürece kişinin uzaktan eğitimde veri kısıtlaması ortadan kalktı. Bu yöntem coğrafi kısıtları da ortadan kaldırır. Farklı ülkelerden, farklı coğrafyalardan aynı eğitim içeriğine milyonlarca kişi erişim sağlayabilir.
Uzaktan eğitim uygulaması hayat boyu öğrenme bakış açısından bireylerin gelişimini desteklemek için örgün eğitimden doğrudan yararlanamayan bireyler için önemli bir öğrenim fırsatı sunmaktadır. Uzaktan eğitim uygulaması yürüten kurumlar ve uzaktan eğitimden yararlanan bireylerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Uygulamada çeşitli güçlüklerle karşılaşılsa da zaman içerisinde bu güçlükler ortadan kaldırılabilir veya en aza indirilebilir. Uzaktan eğitim uygulamasını yürüten kurum çalışanları , öğretim elemanları ve öğrencilerle benzer çalışmalar yaparak karşılaşılan problemler belirlenebilir. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde, uygulamaya dönük problemler ortaya çıkamadan önce gerekli önemler ele alınabilir. Kalite kontrol mekanizmaları işlevsel bir şekilde yürütülebilir. Yani söyleyeceğim o ki her ne kadar okulumuzdan , sosyal çevremizden uzak kalmış olsakta uzaktan eğitim ile öğrenmenin etkilerinden de faydalandık.
Dikkatinizi çekebilecek çeşitli alanlarda bazı ücretsiz eğitim platformları linki sizlerle paylaşarak yazıma son veriyorum.
1. EDX
2. Khan Academy
3. Freecodecamp
4. Future Learn
KAYNAKLAR
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/223274
https://binbiriz.com/blog/corona-virus-uzaktan-egitim-e-learning
0 Yorumlar