GEZEGENLERE YOLCULUK

 


Yazan : Büşra SÖNMEZ

Son zamanlarda uzaya olan ilgi daha çok arttı hatta dünyada ki yarış bir kenara konup uzay tarafına taşındı. Aslında çoğumuz gezegenin ne olduğunu ve hangi gezegenin ne özelliklere sahip olduğunu biliyoruz. Bu kadar önemli hale gelmiş olan konuyu bir de biz kaleme alalım ve siz değerli okurlarımıza bilgi verelim istedim.

Gezegenleri tanımlamaya başlamadan önce neye gezegen deniyor neye gezegen denmiyor bunu hiç düşündünüz mü? Veya Plüton neden dışlandı? Önce bunlara yanıt verelim.

 

Gezegen nedir sorusunun cevabı hala tartışılmaya devam etse de bir gezegenin tanımı en son 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği tarafından kabul edildi. Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), gerçek bir gezegeni, başka bir nesnenin uydusu olmadan güneşi çevreleyen bir cisim olarak tanımlamıştır ve bir gezegenin üç şeyi sağlıyor olması gerektiğini söylüyor:

1. Bir yıldızın yörüngesinde olmalı.

2. Küresel bir şekle sokmaya yetecek kadar yerçekimine sahip olacak kadar büyük olmalıdır.

3. Yerçekiminin Güneş etrafındaki yörüngesine yakın benzer büyüklükteki diğer nesneleri uzaklaştıracak kadar büyük olması gerekir.

Biz normalde 9 gezegen var diye bilirdik fakat bu bilgi yeni tanıma göre 8’e indirildi. Yani Plüton artık gerçek gezegen sınıfından kaldırıldı cüce gezegen sınıfına alındı. Neden diye soracak olursanız da IAU’nun tam boyutlu bir gezegeni tanımlamak için kullandığı üç kriteri karşılamadığı için Plüton’un durumunu bir cüce gezegene koydu. Aslında Plüton biri hariç tüm kriterleri karşılamaktadır. Bu da yukarıda bahsettiğimiz şartlardan biri olan 3. şarttır. Gerçek gezegenlere bakacak olursak bunlar : Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün. Şimdi de bu gerçek gezegenlerden kısaca bahsedip yazımızı sonlandıralım.

 

MERKÜR

Sadece 88 günde güneşin etrafında dönen Merkür, güneşe en yakın olan ve aynı zamanda Dünya’nın uydusu olan Ay’dan sadece biraz daha büyük olan en küçük gezegendir. Güneşe çok yakın olduğu için Merkür, gündüz ve gece sıcaklarında dramatik değişiklikler yaşar: Gündüz sıcakları 450 C ‘ye ulaşabilir. Gece ise -290 F’ye (-180 C) kadar düşebilir.

Merkür çok ince bir oksijen, sodyum, hidrojen, helyum ve potasyum atmosferine sahiptir ve gelen meteorları parçalayamaz, bu nedenle yüzeyi, tıpkı ay gibi kraterlerle işaretlenmiştir.


VENÜS


Venüs, Dünya’nın ikizidir. Atmosferinin altındaki radar görüntüleri, yüzeyinde çeşitli dağlar ve yanardağların bulunduğunu ortaya koymaktadır. Ancak bunun ötesinde, iki gezegen daha farklı olamazdı. Sülfürik asit bulutlarından oluşan kalın, zehirli atmosferi nedeniyle Venüs, aşırı sera etkisinin bir örneğidir. Kavurucu sıcak, hatta Merkür’den bile daha sıcak. Venüs’ün yüzeyindeki ortalama sıcaklık 465 ⁰C’dir. 92 barda, yüzeydeki basınç sizi ezer ve öldürür. Son olarak garip bir şekilde Venüs doğudan batıya yavaşça dönüyor, diğer gezegenlerin çoğunun tersi.


DÜNYA

Dünya, yaşadığımız gezegen olduğu için çoğumuzun özelliklerini bildiği bir gezegen bu yüzden çok fazla ayrıntıya girmeyeceğim. Kısaca Dünya, dörtte üçü sularla kaplı bir gezegendir. Yaşamı barındırdığı bilinen tek gezegendir. Dünya’nın atmosferi nitrojen ve oksijen bakımından zengindir.

 

MARS

Geldik günümüzde en çok merak edilen ve araştırmaların sürdürüldüğü gezegen olan Mars’a. Mars, tozla kaplı soğuk, çöl benzeri bir yer. Bu toz, gezegene ikonik kırmızı rengini veren demir oksitlerden yapılmıştır. Mars, Dünya ile benzerlikler paylaşıyor: Kayalıkları, dağları, vadileri ve kanyonları vardır ve yerel kasırga benzeri toz şeytanlarından gezegeni saran toz fırtınalarına kadar değişen fırtına sistemleri vardır.

Önemli bilimsel kanıtlar, Mars’ın milyarlarca yıl önce bir noktada çok daha sıcak ve nemli bir dünya olduğunu gösteriyor. Nehirler ve hatta okyanuslar bile vardı. Mars’ın atmosferi, yüzeyde sıvı suyun herhangi bir süre var olmayacak kadar ince olmasına rağmen, o ıslak Mars'ın kalıntıları bugün hala varlığını sürdürmektedir. Mars yüzeyinin altında Kaliforniya büyüklüğünde su buzu tabakaları bulunur ve her iki kutupta da donmuş suyun bir kısmından yapılmış buzullar vardır. Temmuz 2018’de bilim adamları, güney kutbunun buz örtüsünün yüzeyinin altında bir sıvı göl kanıtı bulduklarını ortaya çıkardılar. Kızıl gezegendeki kalıcı bir su kütlesinin ilk örneğidir.

Bilim adamları ayrıca eski Mars’ın bakteri ve diğer mikroplar gibi yaşamı destekleyecek koşullara sahip olacağını düşünüyor. Kızıl gezegende bu geçmiş yaşamın işaretlerinin var olabileceğini umuyoruz.

 

JÜPİTER

Jüpiter, güneş sistemimizdeki en büyük gezegen olan dev bir gaz dünyası. NASA’ya göre diğer tüm gezegenlerin toplamının iki katından daha büyük. Farklı iz gazları nedeniyle dönen bulutları renklidir. Ve dönen bulutlarındaki en önemli özellik, 10.000 milden daha geniş devasa bir fırtına olan Büyük Kırmızı Lekedir. En azından son 150 yıldır 400 milin üzerinde bir hızla ilerledi. Jüpiter’in güçlü bir manyetik alanı var ve 75 uydusu ile minyatür bir güneş sistemine benziyor.


SATÜRN


Satürn en çok halkalarıyla tanınır. Halkalar buz ve kayadan yapılmıştır ve bilim adamları henüz nasıl oluştuklarından emin değiller. Gaz halindeki gezegen çoğunlukla hidrojen ve helyumdur ve çok sayıda uydusu vardır.

 

URANÜS


Uranüs, top şeklinde garip bir gezegendir. İçinde, çürük yumurtalar gibi çok kötü kokmasına neden olan kimyasal, hidrojen sülfitten yapılmış bulutları var. Venüs gibi doğudan batıya döner. Ancak Venüs veya başka herhangi bir gezegenden farklı olarak, ekvatoru yörüngesine neredeyse dik açıdadır.

Gökbilimciler, Dünyanın iki katı büyüklüğündeki bir nesnenin yaklaşık 4 milyar yıl önce Uranüs ile çarpışarak Uranüs’ün yana yatmasına neden olduğuna inanıyor. Bu eğim, 20’den fazla yıl süren aşırı mevsimlere neden olur.

Atmosferdeki metan, Uranüs’e mavi-yeşil rengini verir. Ayrıca 13 set zayıf halkaya sahiptir.

 

NEPTÜN

Neptün, yaklaşık olarak Uranüs büyüklüğündedir ve süpersonik kuvvetli rüzgarlarla tanınır. Neptün çok uzakta ve soğuktur. Gezegen, Dünya’nın güneşe olan uzaklığının 30 katı daha uzaktadır.

Neptün görsel olarak tespit edilmeden önce matematik kullanılarak var olduğu tahmin edilen ilk gezegendi. Neptün, Dünya’nın yaklaşık 17 katı büyüklüğünde ve kayalık bir çekirdeğe sahip.

 

Bugünkü yazımızda gezegenlerden bahsettik bir sonraki uzay ile ilgili yazımızda görüşmek dileğiyle.

 

KAYNAKLAR

https://www.space.com/16080-solar-system-planets.html

https://solarsystem.nasa.gov/planets/in-depth/

https://www.loc.gov/everyday-mysteries/item/why-is-pluto-no-longer-a-planet/#:~:text=The%20International%20Astronomical%20Union%20(IAU,neighboring%20region%20of%20other%20objects.”


0 Yorumlar