BLOCKCHAIN TEKNOLOJİSİ

 

Yazan : Büşra SÖNMEZ

Günlük hayatta bir çok işimizi halletmek için bir aracıya ihtiyaç duyarız. Örneğin bir ev alacak olsak doğrudan evin sahibine ulaşmak yerine bir emlakçıya başvururuz veya elimizdeki parayı belirli bir bankadan kullanıcı hesabı açıp bu paramızın takibini bu bankadan sağlarız. Bunun gibi bir çok aracı sistem sayabiliriz. Günlük hayatta bu aracı sistemlerin kısa mesafelerde işlemlerimizi yavaşlattığını belki de çok fazla fark etmeyebiliriz. Bu işlemleri çok uzak mesafelere mesela ülkemizden başka bir ülkeye para transferi yapacak olursak bu sürenin aracı sistemlerden dolayı arttığını bu da bize büyük bir zaman kaybı olarak geri döndüğünü göreceğiz. Tüm bu sorunlara çözüm olarak Blockchain teknolojisi geliştirilmiştir.

Blockchain teknolojisinin tanımına geçmeden önce bu teknolojinin ne zaman kim tarafından ortaya atıldığından bahsedelim. Bu teknoloji fikri 90’ların başına kadar gitse de bildiğimiz haliyle 2009 yılında gizemli bir kişi ya da kişiler tarafından yayımlanmış bir çalışmayla karşımıza çıktı. Peki neden çıktı? 2008 ve 2009 yılında dünyada ciddi bir kriz baş göstermişti. Amerika’da çoğu banka iflasın eşiğine gelmiş ve dünya müthiş bir çöküşün eşiğinden dönmüştü. Alınan yanlış kararlar, yapılan yanlış yatırımlar tüm sistemin çökmesine neden olabilecek felaketlere yol açıyordu. Bu sebeplerden dolayı bankacılık sistemine artık güven kalmamıştı. Tüm bu sorunlardan dolayı 2009 yılında Satoshi Nakomoto takma isimle bir kişi ya da grup tarafından Bitcoin hayata geçirilmiştir.

Biraz önce Blockchain teknolojisinden bahsetmiyor muyduk nerden çıktı Bitcoin diyebilirsiniz. Bitcoin, dijital bir para birimi, daha çok anonim olarak çevrimiçi bir şey satın almanızı sağlayan bir dijital para birimine benzer. Blockchain ise Bitcoin ile sınırlı olmayan işlemleri kaydetmek için dağıtılmış bir veritabanı olarak çalışır. Yani Bitcoin Blockchain olmadan çalışmaz.

Gelelim Blockchain teknolojisinin ne olduğuna. Bu teknoloji en basit haliyle bir kayıt defteridir. Bunu şu şekilde düşünebiliriz. Herhangi bir Bankada hesabımız olduğunu düşünelim. Bankada yatırdığımız para gibi tüm işlemler banka tarafından saklanıyor ve bu bilgiler sadece banka tarafından biliniyor. Bu bilgilere herhangi bir zarar gelmesi durumunda (hacklendiğinde veya kaybolduğunda) tüm yaptığımız işlemlere ait verilerimiz kayboluyor. Bunu kanıtlamak neredeyse imkansız olurdu. Bu soruna çözüm olarak Blockchain bir tane kayıt defteri tutmak yerine birden fazla kayıt defteri tutuyor. Özetle Blockchain, çevrimiçi (online) bir hesap defteri gibidir.  Her türlü veriyi takip etmek için kullanılabilen dijital bir defterdir. Bu yazılım, diğer pek çok şeyin yanı sıra, mal akışını, para hareketlerini, sanat eserlerinin veya şiirlerin kime ait olduğunu takip edebilir. Hatta oy kullanma gibi bir çok işlemde de kullanılabilir. Blockchain, bilgileri değişmez bir şekilde depolama yetenekleri ile ayırt edilir ve hacklenemez.

Her Blockchain’in temel işlevi dijital bilgileri, blok adı verilen ve değiştirilemeyen koleksiyonlarda gruplandırmaktadır. Bir blok veriyle dolduğunda, kalıcı bir kayıt haline gelebilmesi için, oldukça karmaşık bir işlem gerçekleştirilir. Her blok, her iki bloğun içeriğine başvuran bir kodla, bir sonraki bloğa bağlanır. Bu yüzden ona zincir denir.

Bilgisayarını kullanarak bir blockchaine katılan herkes, blockchainde bir düğüm olarak kabul edilir. Bir zincirde binlerce, hatta milyonlarca düğüm olabilir. Tasarımın asıl başarısı, blockchainin bu düğümlerin herbiri ile çoğalması ve sürekli olarak güncellenmesidir.

Blockchain yüksek derecede gizlilik sağlar. Bu teknolojiyi kullanan bir kişinin kimliği bir kod dizisinin arkasında gizlidir. Bu kişi kimliğini kendisi açıklamadıkça kim olduğu bilinemez.

Bitcoin ve Ethereum en popüler Blockchain ağlarıdır. Blockchain teknolojisinin en bilinen ürünü ise kripto para birimleridir.

Bugünkü yazımızda Blockchain teknolojisinden bahsettik, bir sonraki teknoloji yazımızda görüşmek üzere.


KAYNAKLAR

https://limenya.com/

https://www.youtube.com/watch?v=KQiOyzrw0x0

https://www.paribu.com/blog/

https://www.btcturk.com/bilgi-platformu/bitcoin-tarihi/

 

0 Yorumlar