YENİ MAMOGRAM ÖLÇÜMLERİ, GÖĞÜS KANSERİ TESPİTİNDE DEVRİM YARATABİLİR!

Haber: Furkan GÖREGEN

Hepimizin bildiği gibi COVID-19 salgını nedeniyle hastaneler bir süredir sınırlı hizmet vermek durumunda. Peki COVID-19 un hayatımızı işgal etmesiyle diğer hastalıklara "Sen bir dur!" diyebilir miyiz? Elbette ki hayır. Hastaneler halihazırda görevini yerine getirmeye devam ediyor. Yeni tip korona virüsün yanında kanser vakaları da günden güne can almaya devam ediyor maalesef. Haber başlığımızdan da anlaşılacağı üzere bugün üzerinde duracağımız konu ise en yaygın kanser türlerinden olan göğüs kanserinin tespiti için geliştirilen yeni yöntemler. Peki bu tespit ve tedavi adına yapılan yeni çalışmalar neler? Cevap için yazımıza bir göz atalım!

Melbourne'da geliştirilen mamogramlardan meme kanseri riskini tahmin etmek için dünyada bir ilk olan teknikler, minimum ekstra bir maliyetle kadınlara göre düzenlenmesine izin vererek meme taramasında devrim yaratabilir.

Araştırmacılar, başarılı bir şekilde benimsenirse, yeni önlemlerin taramayı önemli ölçüde iyileştirebileceğini, ölüm oranlarını azaltmada daha etkili olacağını belirtti. Önlemlerin kadınlar için daha az stresli hale getirebileceğini ve bu nedenle taranmayı daha çok teşvik edeceğini de ifadelerine ekledi.

1970'lerin sonlarından bu yana, bilim adamları, mamografide daha beyaz veya parlak bölgelere sahip olarak görünen daha yoğun göğüslü kadınlara meme kanseri teşhisi konma ve tarama sırasında kaçırılma olasılığının daha yüksek olduğunu biliyorlardı.

Victoria Kanser Konseyi ve BreastScreen Victoria ile işbirliği yapan Melbourne Üniversitesi araştırmacıları ise, yıllar sonra mamogram kullanarak meme kanseri riskini araştırmanın diğer yollarını araştıran ilk kişiler oldu.

Araştırmacılar, göğüs kanseri olan ve olmayan çok sayıda kadının mamogram görüntülerini analiz etmek için bilgisayar programları kullanarak, risk bilgisini çıkarmak için iki yeni önlem buldular.

İlk olarak, yoğunluğu olağan şekilde ölçmek için yarı otomatik bir bilgisayar yöntemi ve Cirrocumulus oluşturmak için art arda daha yüksek parlaklık seviyeleri kullandılar. Daha sonra yapay zeka (AI) ve yüksek hızlı hesaplamayı kullanarak meme kanseri riskini tahmin eden ve Cirrus'u yaratan bir mamogramın dokusunun (parlaklığın değil) yeni yönlerini öğrenmek için kullandılar.

Yeni Cirrocumulus ve Cirrus önlemleri birleştirildiğinde, risk tahminini bilinen diğer tüm risk faktörlerinin ötesinde önemli ölçüde geliştirdiler.

Baş araştırmacı ve Melbourne Üniversitesi Profesörü John Hopper, "Bu önlemler, sadece bilgisayar programlarını kullandıkları için, çok az bir ekstra maliyetle mamografik taramada devrim yaratabilir," dedi.

Hopper sözlerine, "Mamografinin artık dijital olduğu ve önlemlerimiz artık bilgisayar ortamında olduğu göz önüne alındığında, kadınlar tarama sırasında riskleri açısından otomatik olarak değerlendirilebilir ve yalnızca yaşlarına değil, kişisel risklerine göre gelecekteki taramaları için önerilerde bulunabilir." ifadelerini ekleyerek devam etti.

"Taramanın aynı zamanda doğru bir risk tahmini verebileceğini bilmek, daha fazla kadını ücretsiz tarama teklifini almaya teşvik edebilir. Mamografisine göre yüksek riskli kadınlar da genetik risklerini bilmekten büyük fayda sağlayacaktır."

Profesör Hopper, bu bilginin COVID-19 salgını sırasında bir süre kapanması gereken ve sınırlı kaynaklarla değerli bir hizmet sunmaya devam ederken birikimi en iyi şekilde ele almanın yollarını arayan BreastScreen üzerindeki baskıyı hafifletmek için kullanılabileceğini söyledi.

Yeni tip korona virüsün hayatımızı işgal etmesiyle birlikte hastaneler, özellikle yoğun bakım üniteleri halihazırda ziyadesi ile dolu. Umarız bu gelişmelerin ışığında hastanelerin yükü de biraz daha hafifler. Sağlık ve teknoloji haberimizin sonuna  geldik. Bir sonraki teknoloji haberimizde görüşmek dileğiyle, teknolojiyle kalın, Baykuş'la kalın, hoşça kalın!



KAYNAKÇA:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201222193006.htm

0 Yorumlar