SUÇLULARI TESPİT EDEBİLEN YAPAY ZEKA

 


Yazan: Büşra SÖNMEZ

Yapay zeka,  günlük hayatta sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Yanımızdan ayırmadığımız telefonlarımız, otobüs duraklarında, mutfak aletleri gibi bir çok yerde hatta her yerde karşımıza çıkmaktadırlar. Yapay zeka insana olan ihtiyacı azaltıp bir çok konuda insana yardım etmektedir. Bu yazımızda da yapay zekanın suçluları tespit etmesini ve suçun oluşmasını engellemesinden bahsedeceğiz.

Suçlunun tekrardan suç işlemeye meyilli olup olmadığını yapay zeka mı yoksa insan mı daha iyi tespit eder? Bu soru üzerine düşünen araştırmacılar; Eğer insanlara tahminlerinin doğruluğu konusunda geri dönüş yapılırsa ve her suçlu hakkında kısa bilgi verilirse insanların algoritmalar kadar iyi tahmin yapabildiği aksi halde insanlar bilgisayarlardan daha kötü tahminde bulunduğu sonucuna varmışlardır.  Bu araştırmadan da yola çıkarak yapay zeka algoritmalarının, suçluların yeniden suç işleme eğilimini tahmin etme konusunda insanlardan daha üstün olduğunu görebiliriz.

Biraz öncede bahsettiğim gibi yapay zeka ne kadar insan ürünü olsa da insandan daha üstün hale gelebiliyor. Bu araştırmayı bir kenara koyup daha önce suç işleyen veya işlemeyen herkes üzerinde analiz yapabilen yapay zekaya bakacak olursak. Suç işlemeye meyilli olan insanları tespit etmek için bir çok teknoloji geliştirilse de bunlar arasında en yaygın olanı Ryo Tanaka tarafından üretilen VaakEye’dir.

Japonya’nın işleme geçirdiği Vaakeye, yerel marketlerde test edildi ve mağazalardaki kayıpların %77 oranında azaldığı gözlemlendi. Peki bu sistem nasıl çalışıyor, buna bakacak olursak. Yapay zeka suçluları insanlardan daha iyi tespit edebiliyor demiştik. Vaakeye, insanların gözünden kaçabilecek olası hırsızlıkları belirlemek için güvenlik kameraları ile birlikte çalışıyor. Vaakeye, 100 saatlik kapalı devre televizyon görüntüleri ile müşteri davranışlarını doğru ayırt edebilmek için eğitilmiş bir sistemdir.

Vaak’ın CEO’su Tanaka Atsushi, Vaakeye’nin yüzden fazla müşteri davranışına dayanarak şüphelileri tanımladığı ifade ediliyor. Yürüyüş, el hareketleri, yüz ifadeleri ve hatta kıyafet seçimleri, Vaakeye’nin bir müşteriyi hırsız olarak belirlemeden önce göz önünde bulundurduğu faktörler arasında yer alıyor. Tamam her şey güzel de hırsız olmayan birini yoktan yere şuçlarsa ne olacak diyebilirsiniz. Vaakeye, insanları hırsız olarak etiketlemiyor, bunun yapmak yerine çalışanları hırsızlığa meyilli olan kişilere karşı daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Bu şekilde şirket hem haksız yere kimseyi suçlamamış oluyor hem de hırsızlık olayının azalmasını sağlamış oluyor.

Yapay zeka bu kadar önemliyken suçluları tespit etmek için sadece Vaakeye kullanılmıyor. Bu yapay zekaya benzer olan başka bir sistem ise Japon Telekom şirketi NTT East ve Japon teknolojileri kuruluşu olan Earth Eyes adlı ekip tarafından geliştirilen AI GUARD MAN olmuştur. Bu sistem ise, kamera tarafından çekilen gözetim görüntülerini tarayıp, tıpkı VaakEye gibi müşterinin vücut dilinde şüpheli davranışları arıyor. Şirket, AI GUARD MAN’ın kayıpları %44 azalttığı iddia ediliyor.

Yapay zeka her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Bu kadar hızlı ilerleyen bu teknoloji bazı konularda korkutmuyor da değil ama bir çok kolaylığı da beraberinde getiriyor. Bu yazımızda yapay zekanın güvenlik alanında neler yapabildiğinden bahsettik. Bu sistemler şu an biraz pahalı olsa da ilerleyen zamanlarda daha ucuz hale gelebilir. Belki de her mağazada bu sistemlerle karşılaşabiliriz. Yapay zeka ile ilgili ilerlemelerin getiri ve götürülerini ancak zamanla göreceğiz. Bir sonraki teknoloji yazımızda görüşmek üzere.

KAYNAKLAR

https://gelecek.tech/suclulari-onceden-tespit-edebilen-yapay-zeka/

https://indigodergisi.com/2020/02/yapay-zeka-suc-tespiti/

 

 

0 Yorumlar