KANADA

 


Yazan: Büşra SÖNMEZ

Bu hafta dünyanın en büyük 2. Ülkesi olan Kanada’dan bahsedeceğiz. Bu kadar büyük bir yüzölçümüne sahip ülkede yaşam nasıl? Ekonomi nasıl? İyi yanları neler? Kötü yanları var mı? Ve bu soruların yanında Kanada hakkında daha fazla konuya değineceğiz.



Başbakan: Justin Trudeau
Başkenti: Ottava
Nüfus: 37,59 milyon
Resmi dilleri: Fransızca, İngilizce


Öncelikle başka bir ülkede yaşama fikri olanlar veya Kanada’nın başka milletten insanlara tutumunu öğrenmek isteyenler için Kanada’nın tutumundan bahsedecek olursak. Kanada göçmenlere ılımlı yaklaşan bir ülke olarak bilinmektedir. Bu, ülkenin belki de en belirgin özelliğidir. Peki bu ne kadar doğru diye soracak olursanız. Orada yaşayan insanlar genelde bunun doğru olduğunu kanıtlar şekilde cevaplarda bulunmuş. Evet göçmenlere ayrımcılık yapılmıyor denilse de gizli ayrımcılık yapıldığını söyleyenler de var. Ama genel olarak bir yorum yapacak olursak 38 milyona yakın bir nüfusu olan bu ülkenin 6 milyonunu göçmenler oluşturuyor. Aynı zamanda ülke, göçmen kabul etmeye devam ediyor. Bu böyle olunca göçmenlere karşı herhangi bir ayrımcılığın olmadığı düşüncesi daha belirgin diyebiliriz.

Kanada’nın göçmenlere bakış açısından sonra biraz da bir ülkenin yaşam kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri olan ekonomi yapısına bakacak olursak. Biraz önce bu ülkenin göçmenleri kabul ettiğinden bahsettik fakat nüfusa ihtiyaç duymaktadır. Bu açığı da dışarıdan göç alarak kapatmaya çalışmaktadır. Hatta bu soruna çözüm olarak, özellikle Meksikalı işçi göçmen çekebilmek için Meksika’ya ilanlar vermiştir. Bu bilgileri verdikten sonra Kanada’nın ekonomisine bakacak olursak, Kanada dünyanın 10. en güçlü ekonomisine sahip ülkedir. Kanada, geniş alanlara yayılan verimli toprakları, ülkeyi saran ormanları (ülkenin %40 ı ormandan oluşmaktadır, dünyadaki ormanların 1/10 u Kanada’da bulunmaktadır), zengin balıkçılık sahaları, doğalgaz yatakları ve maden yatakları çok çeşitlidir. Dış ticaretinde ağırlıklı olarak doğal kaynaklar ve kereste ihracatı ön plana çıkmaktadır. En önemli ticaret ortakları ise ABD, Çin ve Meksika’dır.


Birazda toplum yapısından bahsedecek olursak, Kanada’ya gittiğimizde nelere dikkat etmemiz gerekir bunlara bakalım.  Kanada’da yetkililere saygılı davranmalı ve her tanıştığınız kişiye son derece kibar olmalısınız. Hatta Kanada’da bir röportaja konuşan kişi, insanların çok fazla özür dileme alışkanlığından dolayı, özür dilemenin değeri kalmıyor demişti.  Bu davranışları bize biraz abartı gelebilir, belki de içinizden bu kadar dikkat etmeye ne gerek varda diyebilirsiniz ama kaba olmaktansa belki de böyle olmak daha güzeldir. Ülke bununla kalmamış bu davranışlarını ödüllendirmek için Kanada polisi olumlu davranışta bulunan, kurallara uyan, insanlara yardımcı olan vatandaşlara “Pozitif Bilet” vermektedir.

 Her ülke yaşam standardını en iyi seviyeye getirmeye çalışır. Bunu başarmak çok da kolay değildir ama Kanada bunu başaran ülkelerden biridir. Kanada bu bağlamda varlıklı ve yüksek teknolojiye sahip endüstriyel bir toplum olarak bugün, serbest pazar merkezli ekonomik sisteme, üretim modellerine ve yüksek yaşam standartlarına sahiptir. Kişi başına düşen otomobil, buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ve telefon gibi ürünlerin oranı çok yüksektir. Medya, sanatsal etkinlikler bakımından da gelişmiş durumdadır. Kanada şehirlerinde, spor ve eğlence tesislerinin yanı sıra bir çok park, bahçe bulunmaktadır.

Kanada’ya gitmeye karar verdik diyelim ikliminden haberdar olmadan bunu yapmak büyük hata olur, o zaman iklimine ve bu alanda yapılan çalışmalara da bakacak olursak. Bu ülkedeki bölgeler arasında iklim bakımından büyük farklılıklar görülür. Kuzey bölgesinde kışlar uzun ve soğuk, batı ve güneydoğuda ise daha yumuşak geçer. Normalde Kanada iklimi bu şekildedir fakat ülke 1997 yılında küresel ısınma ile birlikte kendini göstermeye başlayan iklim değişiklikleri  ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarına (YEK) yönlenmelerini sağlamıştır. Ülkede en çok hidroelektrik enerji kaynağı kullanılmaktadır. Bunun dışında biyokütle, rüzgar, güneş, jeotermal, okyanus enerjisi yaygın olarak kullanılmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları şu anda Kanada’nın toplam birincil enerji ihtiyacının %18.9 unu sağlamaktadır.

Son olarak bir ülkenin olmazsa olmazı eğitim durumu bu ülkede nasıl diye soracak olursanız. Gelişmiş bir ülkenin eğitim seviyesinin düşük olması beklenemez. Kanada da gelişmiş bir ülke olduğu için eğitim seviyesi yüksektir. Ülke teknoloji alanında büyüyen bir ülke bu olumlu yönü sayesinde öğrenciler her türlü bilgiye kolaylıkla erişebilmektedir. Bunun gibi doğrudan veya dolaylı olarak bir çok sebep ülkenin eğitim kalitesini artırmaktadır.

Gelelim ülkeleri anlatırken en çok keyif alınan yere, Kanada'ya gidince nereleri gezebiliz.

KANADA’DA GEZİLECEK YERLER

1.       Muttart Konservatuarı

Muttart Konservatuarı 700’den fazla bitki türünü ve kurak, tropikal ve ılıman iklimi düzenlemek için tasarlanmış üç farklı piramitten oluşan botanik bahçedir.

2.      CN Kulesi

Kentte yükselen yapı, neredeyse her yerden görülebilir. 1972-1976 arası inşa edilen kule bir zamanlar dünyadaki en uzun yapıydı.

Hava açık olduğu zamanlar Sky Pod bölümünden Niagara Şelaleleri’ni ve New York’u görmek mümkün.

3.      Edmonton Hayvanat Bahçesi

Bu hayvanat bahçesinde 350’den fazla hayvanın evi olmakla birlikte kuş türlerinden yırtıcı canlılara, kaplanlardan aslanlara ve farklı familyalardan daha birçok canlıyı görme imkanı sağlıyor.

4.      Royal Ontario Müzesi

Kanada’nın mükemmellik konusunda uluslararası üne sahip ilk müzelerinden biridir. Müze dinosorlar, mineraller ve meteorlar, Yakın Doğu ve Afrika sanatı, Doğu Asya Sanatı, Avrupa tarihi ve Kanada tarihi gibi önemli koleksiyonları içermektedir.

5.      Casa Loma

Kanada’da gezmemiz gereken önemli yerlerden biri de Casa Loma’dır. Bu kaleye benzeyen bina aslında bir evdir. Hatta Kanada’nın özel mülk sayılan en büyük eviymiş.

100 oda, 30 banyo, şömineler, iki gizli geçit, şarap mahzeni, kütüphane, 240 metrekarelik tünel ile gezilen bu bina finansçı Sör Henry Pellatt diye birine aittir.

6.      Vancouver Müzesi

Vancouver Müzesi (MOV), Vancouverlılar birbirine bağlar ve şehri dünyaya bağlar. Hevesli bir yurttaşlık sunucusu olan MOV, hikayeler, nesneler ve paylaşılan deneyimler yoluyla Vancouver’ın daha derin bir anlayışını teşvik etmeye kendini adamıştır.

7.      Entertainment District

Toronto’nun eğlence mekanı diyebiliriz. Akşamları cıvıl cıvıl olan yerde tiyatro gösterileri, müzikaller, konserler ve diğer sahne sanatları icra ediliyor. Sosyalleşmek için güzel bir noktadır.

8.      Ripley’in Kanada Akvaryumu

Toronto’nun en yeni turistik yerlerinden bir tanesi CN Kulesi’ne yakın olan Ripley Akvaryumu’dur. Bu müthiş tesis her türlü deniz hayatını sergiliyor. Ancak en etkili özelliği hareketli büyük su altı tünelidir.

Ziyaretçiler okyanus dünyasını izlerken güzel bir deneyim yaşıyor. Aydınlatmalar sayesinde canlıları ayırt edebiliyorsunuz. Dokunmatik ekranlar da hoş bir tecrübe sağlıyor.

9.      Çin Mahallesi

Çin Mahalleleri, Asya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanında yer alan şehirlerin en hareketli noktaları arasında yer alıyor. Günümüzde kentin alışveriş duraklarından biri olan mahallede, kendinizi bir anda Çin’in herhangi bir şehrindeymiş gibi hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.

Burada, Çin sanatına ilişkin hediyelik eşyalar ve kıyafetler de satın alabilirsiniz.

10  Dr. Sun Yat-Sen Klasik Çin Bahçesi

Kentin kalbinde yer alan Dr. Sun Yat-Sen Klasik Çin Bahçesi, mistik atmosferiyle görenleri kendine hayran bırakan bir harikalar diyarı adeta. Çin’deki özel bahçeler baz alınarak tasarlanan Çin Bahçesi, barındırdığı her unsurun dengeli ve sembolik olduğu Taiz felsefesinden esintiler barındırıyor. Keyifli bir gün için akla gelecek ilk adreslerden.

11    Distillery District

Toronto’nun Distillery Bölgesi, modaya uygun bir eğlence ve alışveriş bölgesi haline getirilmiş tarihi alandır. Ziyaret edenler şirin butikleri, galerileri, sanatçı stüdyolarını ve restoranları bulacak. Distillery Bölgesi aynı zamanda çeşitli eğlencelere de ev sahipliği yapıyır. Sayısız gösteri sanatı okulları burada faaliyet veriyor.

12  Hight Park


Göletler, bahçeler, dereler, parkurlar… Başlangıçta Howards’a ait olan 165 dönümlük arazi mülkiyeti, 1873’te Toronto şehrine verildi. Böylece parkın kullanımı vatandaşlara açılmış oldu. Büyük parkın içinde güzel havalarda uzunca vakit geçirebilirsiniz. Özellikle temmuz ve ağustos zamanlarında açık hava tiyatrosunda oyunlar sergileniyor.

1.      Bloedel Çiçek Konservatuvarı

Kanada’nın, 100. Yıldönümünü kutlamak için şehirde kurulan Bloedel Çiçek Konservatuvarı, 500’den fazla bitki türünün ve 100’den fazla kuş türünün yer aldığı harika bir bahçe.

1969 yılında açılan bahçede, harika bir yürüyüşün ardından muhteşem fotoğraflar çekilebilirsiniz.

14  Kanada Havacılık ve Uzay Müzesi

Şehir merkezine çok yakın mesafede konumlanan Kanada Havacılık ve Uzay Müzesi, uzay meraklıları için akla gelen ilk adres. Dünyanın her yerinden getirilen uzay ve hava araçlarının sergilendiği müzeye, ziyaretler de oldukça fazla.

Yediden yetmişe her yaştan insana hitap eden koleksiyonlar içerisinde havacılık tarihine dair pek çok bilgi bulabilirsiniz.

15   Calaway Park

Günün stresini atıp biraz aksiyon yaşamak isterseniz birbirinden eğlenceli tam 32 farklı oyuncağa binebilir ve korkularınızla yüzleşebilirsiniz. Kimi yüksekten düşer gibi kimisiyse suyun altında dalış heyecanını yaşatan bu oyuncaklarda eğlenmenin yaşı yok.

1       Nitobe Anıt Bahçe

Nitobe Anıt Bahçesi, mistik atmosferiyle görenleri kendine hayran bırakan bir doğa harikası adeta. Japon felsefesi ve mitolojisine göre tasarlanan bahçede, lotus çiçeklerinden tutunda Japon dilek fenerlerine kadar pek çok güzelliğe yer verilmiştir.

Diğer yandan bahçe içerisinde küçük bir balık ekosisteminin yanı sıra böcek türlerini destekleyen yapay bir havuz da mevcut.

17   Bilim Dünyası

Şehrin kar amacı gütmeyen kuruluşlarından biri olan Bilim Dünyası, aynı zamanda Vancouver’in mimari bakımından en özel binalarından biri. Küre şeklindeki binanın içerisinde pek çok etkileşimli sergi ve görüntüler önüne seriliyor.

Kentin bilim merkezi olarak gösterilen bina, turistlerin de sıklıkla ziyaret ettiği gezi noktalarından biri.

1     Toronto Adaları

Toronto Adalarına yapılan feribot yolculuğu keyifli bir gezinin başlangıcı demek. Adalarda güzel yürüyüşler, kürek, yelken, yüzme ve diğer açık hava etkinlikleri için fırsatlar var. Ailece vakit geçirebileceğiniz yerlerin başında geldiğini söyleyebiliriz.

19   Stanley Parkı

Kentin popüler turistik noktalarından biri olan Stanley Park’ı, tamamı sularla çevrili huzur dolu bir dinlence noktasıdır. Şehirde yer alan diğer parkların aksine, peyzaj mimarisi yerine bölgede yer alınan ormanın uzun yıllar boyunca geçirdiği dönüşümü ifade ediyor.

1886 yılında kent parkı ilan edilen alanda muhteşem bir yürüyüş yapabilir, keyifli bir piknik toplantısı düzenleyebilir ve bisiklete binebilirsiniz.

20   Vancouver Akvaryumu

Vancouver Akvaryumu, şehirde keyifli dakikalar geçireceğiniz turistik noktalardan biri. Geçmişte kentin doğa bilimcilerinin hayvan davranışlarını yorumlamak için kurulan tesis, günümüzde şehrin devasa akvaryumu olarak faaliyet gösteriyor.

70 bin deniz canlısının yer aldığı akvaryum, nesli tükenmekte olan hayvanların da titizlikle bakıldığı bir tesis.

2       Vancouver Sanat Galerisi

Vancouver Sanat Galerisi, Kuzey Amerika’nın en saygın ve yenilikçi sanat merkezlerinden biri. Britanya Kolombiyası’nın köklü tarihi ve çağdaş sanat ögeleri üzerine kurulu müzede, BM üyesi ülkelerin pek çok ünlü sanatçısına ve Asya Pasifik bölgesi sanatına geniş bir yelpazede yer veriliyor.

22    Rideau Kanalı

Ontario Gölü ile Saint Lawrence Nehrini birbirine bağlayan Rideau Kanalı, tamı tamına 202 kilometre uzunluğundaki devasa bir su yoludur.

2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınan kanalın diğer bir özelliği de şehrin tam ortasından geçmesi ve Kuzey Amerika’da sürekli olarak çalışan en eski kanal sistemi olmasıdır. Kanalın açılış tarihi 1832 yılı olarak bilinmektedir.

23   Gastown

Şehrin en eski ve orijinal yerleşim yeri olarak gösterilen Gastown, pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan gezi noktalarından biri. Eski şehir merkezi olan bu alan günümüzde Vancouver’in popüler turistik noktası olarak gösteriliyor.

Kent tarihinde yaşanan pek çok acı tatlı olaya şahitlik eden meydanın; Büyük Vancouver Ateşi, Kanlı Pazar, Gastown Ayaklanmaları, Kış olimpiyatları, Stanley Kupası İsyanı gibi Vancouver için son derece önemli olaylara ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Günümüzde ise meydan; restoranlar, gece kulüpleri ve lüks konutlarla dolu çağdaş bir turistik nokta. 

24   İngiliz Körfezi Plajı

Kent merkezinde yer alan yarımadanın batısında yer alan İngiliz Körfezi Plajı, şehirde deniz keyfi yapabileceğiniz yerlerden biri. Yumuşacık kumu, berrak denizi ve pırıl pırıl güneşi ile bir anda kendinizi kültür tatilinden yaz tatiline geçmiş olarak bulacağınız plaj, şehir merkezindeki en popüler güneşlenme, yüzme ve gün batımı seyretme yeridir.

25   Rideau Falls Park

Şelaleleriyle ünlü Rideau Falls Parkı, şehirde rahat bir nefes almak isteyenler için akla gelen ilk adreslerden biridir. Dinlendirici su seslerinin altında huzur dolu bir gün için mutlaka uğramanız gereken bir parktır.

26   VanDusen Botanik Bahçesi

1970 yılından beri şehrin en güzel noktalarından biri olarak gösterilir.

Kentin kuzeyindeki dağlara bakan bahçede, binlerce çiçek ve bitki çeşidi arasında muhteşem bir gün geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

27    Kanada Ulusal Sanat Galerisi

Ülkenin en büyük sanat galerisi olan Ottowa Sanat Galerisi, ülkenin sanata bakış açısını en rahat gözlemleyebileceğiniz noktalardan biri. Oldukça geniş galeri binası içerisinde pek çok sanat koleksiyonunun sergilendiği bölümler yer alıyor.

Ülkede geçmişten bugüne resim, heykel, fotoğraf ve çizim denince akla gelen hemen her sanat eserini gözlemleyebilirsiniz.

KANADA HAKKINDA DİĞER BİLGİLER

·        Kanada’da İngilizce ve Fransızca yaygın olarak konuşulan dillerdir.

·        Kanada’da çeşme suyu çok temizdir çünkü göl sayısı çok fazladır.

·        Uzaya çıkan 3. Ülkedir.

·        Kimyasal silaha sahip olmayan en barışçıl ülkelerden biridir. En yaşanılabilir ülkeler arasında yer almaktadır.

·        Dünyadaki kutup ayılarının %60'ı burada bulunur.


Bu yazımızda Kanada'dan bahsettik, bir sonraki hafta başka bir ülke hakkında bilgi vereceğiz. İstek ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


KAYNAKLAR

http://www.kanadaelciligi.com/kanada-hakkinda

http://www.mfa.gov.tr/kanada-ekonomisi.tr.mfa

Burak Çelik Youtube kanalı > https://www.youtube.com/watch?v=OKJzPvSzwL8

https://www.ncuk.ac.uk/tr/study-canada/edmonton/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Royal_Ontario_M%C3%BCzesi#:~:text=M%C3%BCze%20dinozorlar%2C%20mineraller%20ve%20meteorlar,fosil%20koleksiyonuna%20ev%20sahipli%C4%9Fi%20yapmaktad%C4%B1r.

https://banunundunyasi.com/torontoda-muhtesem-casa-loma/


0 Yorumlar