İNSANDAN ELDE EDİLEN TER, GÜÇ İÇİN KULLANILABİLİR!

Haber: Furkan GÖREGEN

Her insan günlük hayatında hayat meşgalesi içerisinde koştururken elbette ki fazlası ile terliyor. Gün içerisinde oluşan ter, üzerimizde ağırlık hissi yaratırken, kokusu ile de bazı zamanlar çekilmez bir çile haline gelebiliyor. Peki ya bu terlerin bize faydası dokunsaydı? Sonuçlarını merak ettiniz mi? Cevabınız evetse, gelin bu soruların cevabını hep birlikte inceleyelim. 

Terleme, vücudumuzun termal stresi azaltmak için doğal bir süreçtir. Nano Energy bilimsel dergisinin Eylül sayısında yayımlanan habere göre NUS (Singapur Ulusak Üniversitesi) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünden araştırma ekibi lideri Yardımcı Doçent Tan Swee Ching "Ter çoğunlukla sudan oluşur. Su cilt yüzeyinden buharlaştığında cilt sıcaklığını düşürür ve daha serin hissederiz. Yeni buluşumuzda, teri cildimizden buharlaştırıp sonra emmede son derece etkili yeni bir film yarattık. Terden gelen nemi küçük giyilebilir cihazlara güç sağlamak için kullanılabilecek enerjiye dönüştürerek bir adım daha ileri götürüyoruz!" dedi.

NUS ekibi, emilen teri tam olarak kullanmak için, elektrolit olarak yeni filmi kullanan sekiz adet elektrokimyasal hücre (EC) içeren giyilebilir bir enerji toplama cihazı da tasarladı. Her elektrokimyasal hücre, nemi emdikten sonra yaklaşık 0.57 volt elektrik üretebilirCihaz tarafından toplanan toplam enerji, ışık yayan bir diyota güç sağlamak için yeterlidir. Bu konsept kanıtı gösteri, insan teri ile çalışan pilsiz giyilebilir cihazların potansiyelini göstermektedir. 

Zeolitler ve silika jeller gibi geleneksel higroskopik malzemeler, düşük su alımına ve toplu katı yapılara sahiptir, bu da onları ter buharlaşmasından nemi emmek için uygunsuz kılar. Buna karşılık, NUS araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni nem emici film 15 kat daha fazla nem alıyor ve bunu geleneksel malzemelere göre 6 kat daha hızlı yapıyor.

Tan Swee Ching son olarak, "Koltuk altı terlemesi utanç verici ve sinir bozucudur ve bu durum bakterilerin büyümesine katkıda bulunur ve hoş olmayan vücut kokusuna neden olur. Ayakkabılarda ter birikmesi, kabarcıklar, nasırlar ve mantar enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Nem emici film ile gömülü koltuk altı yastığı, ayakkabı astarı ve ayakkabı iç tabanı kullanılarak, ter buharlaşmasından kaynaklanan nem hızla içeri alınır, ter birikmesi önlenir ve kişisel rahatlık için kuru ve soğuk bir mikro iklim sağlar." ifadelerine yer verdi.

NUS ekibi şimdi yeni nem emme filmini tüketici ürünlerine dahil etmek için şirketlerle çalışmayı umuyor. Gerekli görüşmeler sağlanır, gerekli adımlar atılırsa belki de ileride, yürürken bile doğal yollarla harcadığımız enerjiyi ve bu enerji sonucunda oluşan teri, küçük giyilebilir cihazlarımızın bataryaları için bir güce çevirebiliriz.

Toparlayacak olursak, günümüzde teknoloji hızla ilerlemeye devam ediyor. Ve bilimde olduğu gibi, teknolojinin de el atmadığı, riskleri fırsata çevirmediği, hayatı kolaylaştırmadığı bir alan kalmadı denilebilir. Artık günümüzde birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde dahi yapay zeka teknolojilerinin kullanımı gündemde. Bu yazımızda da gördüğümüz gibi, terden bile nem alıyor artık teknoloji :) Bir haberimizin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Önümüzdeki teknoloji haberinde görüşmek üzere, şimdilik Baykuş Dergisi ile kalın, hoşça kalın!




KAYNAKÇA:



0 Yorumlar