YENİ NESİL PÜSKÜRTMELİ SPREY ANTENLER, 5G TEKNOLOJİSİNE HAZIR!

 Haber: Furkan Göregen     

      Günümüzde, anlık verilerinden haberdar olabileceğimiz akıllı duraklar, akıllı evler, akıllı süpürgeler ve başına akıllı koyabileceğimiz bir çok teknoloji mevcut.  Nesnelerin dahi interneti var artık (IoT). Ve teknoloji geliştikçe gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her geçen gün, yeni bir teknoloji haberi ile karşılaşıyoruz. İnternet de, yeni nesil teknolojilere yetişmek için hızlandıkça hızlanıyor.

     Bu bağlamda Drexel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Seçkin Üniversite ve Bach Malzeme Bilimi ve Mühendisliği profesörü ve AJ Drexel Nanomalzemeler Enstitüsü yöneticisi  Yury Gogotsi liderliğindeki ekip tarafından yapılan çalışmalarda, geçiş metali karbürler ve nitrürlerden oluşan iki boyutlu bir malzeme grubu olan MXenes kullanılarak, yeni nesil püskürtmeli sprey antenler geliştirildi.

      Yakın zamanda Advanced Materials dergisinde yayınlanan MXene antenleri hakkında bir makalede; "Bakır antenler bir süredir performans açısından en iyisi olsalar da, fiziksel sınırlamaları bağlı ve mobil teknolojinin birçok kişinin tahmin ettiği gibi büyük atılımlar yapmasını engelledi. Bu bağlamda benzersiz özellikleri nedeniyle MXene antenlerinin, IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojisinin geliştirilmesindeki rolü etkinleştirilebilir." İfadelerine yer verildi. Araştırmaya katkıda bulunan AJ Drexel Nanomaterials Institute'da doktora sonrası araştırmacı olan Meikang Han ise konu ile alakalı, "Genellikle bakır anten dizileri baskılı devre kartlarının aşındırılmasıyla üretilir, bu esnek bir alt tabaka üzerinde gerçekleştirilmesi zor bir işlemdir. Bu, MXene'i belirgin bir avantaja getiriyor çünkü su içinde dağılarak, anten oluşturmak için bina duvarlarına veya esnek alt tabakalara püskürtülebilen veya basılabilen bir mürekkep üretiyor.” dedi.

     MXene antenleri, anten kalınlığıyla birlikte performans artışı ile bakır antenlerin yüzde 5'i içinde performans gösterdi. Standart bakır antenlerin yaklaşık yedide biri kalınlığında olan en iyi performans gösteren MXene yama anteni, açık bir ortamda 16.4 GHz frekansında çalışan bir bakır anten kadar% 99 verimlidir. MXenler ayrıca 5G bant genişliğinde çalışan bakır muadilleri kadar% 98 etkiliydi.

   Mühendislik Fakültesi'nde elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü ve Drexel Kablosuz Sistemler Laboratuvarı direktörü Kapil Dandekar’ın konu ile alakalı cümleleri, çalışmanın amacını özetler nitelikte: "Bu çok heyecan verici bir bulgu çünkü bu tür bir teknoloji için çok fazla potansiyel var. Esnek bir alt tabakaya bir anten püskürtme veya onu optik olarak şeffaf hale getirme yeteneği, ağları kurmak için birçok yeni yere sahip olabileceğimiz anlamına gelir. Yeni uygulamalar ve veri toplamanın hayal bile edemeyeceğimiz yeni yolları var artık.”


 



KAYNAKÇA:

Science Daily

The American Ceramic Society













0 Yorumlar