ENGELSİZ DÜNYA

 



Yazar: Elif Ulya KÖSE

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Dünya Engelliler Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana 3 Aralık'ta kutlanan uluslararası bir farkındalık günüdür. Engellilik konularının anlaşılmasını teşvik etmeyi ve engelli kişilerin onuru, hakları ve refahı için destek göstermeyi amaçlar. Aynı zamanda, engelli bireylerin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanına entegrasyonundan elde edilecek kazanımların farkındalığını artırmayı hedefler.

Türkiye İstatistik Kurumu 2011 yılında yapılan çalışmada, genel nüfus içinde en az bir engeli olan nüfus oranı  %6.9 olarak tespit edilmiştir. Yapılan yasal düzenleme ve alınan idari tedbirlerle engellilerin yaşamında kayda değer iyileştirmeler sağlanmıştır. Ancak alınan tüm yasal ve idari önlemlere rağmen engelliler hâlâ “acınılan,‏ dışlanılan, kabul görmeyen, alay edilen, küçümsenen, güvenilmeyen insanlar” olarak görülmektedir.

Yapılan bazı çalışmalar sonucu elde edilen sonuçlar engellilere yönelik toplumsal algının son derece olumsuz ve önyargılı olduğunu, özellikle zihinsel engellilerin aileleriyle birlikte toplum tarafından dışlandığını, bundan dolayı engelli çocuğu olan ebeveynlerin de mümkün olduğu kadar toplum içine çıkmamayı tercih ettiğini ortaya koymuştur. Dolayısıyla engellilere yönelik toplumsal algının değişmesi, engellilerle ailelerinin toplumsal dışlanmışlıktan kurtarılması için alınacak idari ve yasal önlemler yanında toplumca sorumlulukların yerine getirilmesi gereklidir.

Ayrıca ‘’engelli olmayan” çoğunluk tarafından “geleneksel olarak küçük görülen, ekonomik kaynaklara ulaşma imkânları çok sınırlı olan engellilerden ne medya ve sanat alanlarında, ne de makam ve güç sahibi siyasiler arasında onları temsil edecek fazla kimse yoktur. Kısacası, sosyal konum olarak da güçsüz olan engelliler yaşamın tüm önemli olanaklarından yoksundurlar. Bu nedenle, tüm yasal düzenleme ve mevzuata rağmen var olan bu “toplumsal” dışlanmışlık algısı, engellilerin sosyal haklarının da ihlal edilmesine yol açmakta, onların eşit bireyler olarak görülmelerine engel olmaktadır. (Amerikalı psikoterapist Rhoda Olkin (1999))

Aslıda engellilere engel olmamamız çok da zor olmadığı halde bu sorumsuzluğumuzun sebeplerini anlamak oldukça güç. Arabaları kaldırımlara, hissedilebilir zeminlere ( görme engelli yürüme yolları) , kaldırımlarda tekerlekli sandalyeler için yapılan rampaların önüne, engelli araç park yerlerine park etmememiz çok da zor olmasa gerek. Yine engelli asansörlerini engellilerden önce doldurmamak,  koca yollarda tek şerit olan hissedilebilir zeminleri de engellilere bırakmak, yürürken onlara alan açmak ve çarpmamak çok daha duyarlı ve doğru davranışlar sergilememize sebep olur.

Aynı zamanda çeşitli ülke ve toplumlarda yardımsever, duyarlı ve saygılı kesimler de tabii ki mevcut. Engellileri topluma kazandırmak adına yapılan çalışmalar, çeşitli etkinlikler, eğitim kurumları, dernekler ve topluluklar da insanlığa umut oluyor. Fakat engelliler her zaman bizlerden yardım beklemiyor olabilir. Bazı görme engelli bireylerin söylediklerine göre, yardım etmek amacıyla izinsiz koluna girmek çok hoş karşılamadıkları bir durum çünkü ne olursa olsun yolda kimsenin koluna izinsiz girmeyiz. Bu yüzden eğer bir engellinin yardıma ihtiyaç duyduğunu görürsek lütfen öncelikle onlardan izin alalım, yardıma ihtiyacı olup olmadığını sorup, yardımınızı reddediyor ise bir bildiği mutlaka vardır, ısrarcı olmayalım,  onlarla herkes ile nasıl iletişim kuruyorsak o şekilde iletişim kuralım, acıyarak bakmayalım ve nazik olalım.

Unutmayalım ki zor olan, bizim onların olduğu bir toplumda yaşamamız değil, onların bu toplumda, çoğu zaman bizler ile eşit şartlara sahip olmadan bizler ile yaşamasıdır.

Lütfen engellilere bir engel de biz olmayalım.

Engellerin başarıya engel olmadığının kanıtları:

1.       Ludvig van Beethoven: İşitme engelli besteci

2.       Eli Bowen: Ayakları beline bitişik bir akrobat. (Bacaksız Akrobat)

3.       Eşref Armağan: Doğuştan görme engelli ressam

4.       Jim Abbot: Sağ eli olmayan beyzbol oyuncusu

5.       Mark Playle: Sol eli olmayan bir gitarist, müzisyen

6.       Oscar Pistorius: Bacakları olmayan atlet

7.       Roosevelt: Yürüyemeyen ABD 32. Başkanı

8.       Stephen Hawking: ALS hastası astrofizikçi

9.       Erik Weilhenmayer: Görme engelli, Everest’e tırmandı

10    Dustin Carter: Bacakları olmayan güreşçi

11    Aşık Veysel Şatıroğlu: Görme engelli, halk ozanı

12    

 KAYNAKÇA:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Dünya_Engelliler_Günü

https://acikerisim.siirt.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12604/699/aslan-seker.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.ailevecalisma.gov.tr/media/42250/istatistik-bulteni-2020-mart.pdf

https://listelist.com/engelli-basarili-insanlar/

0 Yorumlar