ÜSTÜNÜZE GİYDİĞİNİZ KUMAŞ ZARARLI RADYASYONU, ELEKTROMANYETİK DALGALARI ENGELLEYEBİLİR!


 

Haber: Furkan GÖREGEN

Günümüzde, giyilebilir cihazlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olma yolunda adım adım ilerlemeye devam ediyor. Akıllı saatler, akıllı bileklikler, adım ve nabız ölçerler ve daha niceleri… Giyilebilir teknolojiler ile paralel olarak cihazların oluşturduğu radyasyon ve elektromanyetik dalgaların vücudumuz üzerindeki olumsuz etkisi de artmaya başladı. Peki biz bu dalgalardan aldığımız zararı minimize hale getirebilir miyiz? Gelin bunun cevabını birlikte inceleyelim!

Araştırmacılar, MXene adı verilen iki boyutlu iletken bir malzeme ile kaplanmış kumaşın, elektromanyetik dalgaları ve potansiyel olarak zararlı radyasyonu engellemede oldukça etkili olduğunu bildirdi. Keşif, teknolojik yetenekleri giyim ve aksesuarlara dönüştürme çabaları için önemli bir gelişmedir.

                Birkaç yıl önce, yüksek teknoloji hırsızlarının kredi kartlarını, pasaportları tarayabileceği veya kopyalayabileceği veya dizüstü bilgisayarları ve temassız araba anahtarlarını hackleyebileceği korkusu, insanların onları özel cüzdanlara, çantalara ve korumalı ceplere koymasına neden olduğu zaman elektromanyetik dalgaları bloke eden malzemeler ticari bir an yaşadı. Raporlar bu korkuların abartıldığını öne sürse de, daha fazla üretici algılama ve iletişim teknolojilerini kumaşlara dahil ettikçe, bu tür tekstile olan talebin artması muhtemeldir.

                Drexel üniversitesinde son zamanlarda yapılan araştırmalara liderlik eden seçkin üniversite profesörü Yury Gogotsi, "Giyilebilir cihazlar, düzenli olarak mobil cihazlar tarafından üretilen elektromanyetik parazitten (EMI) korumaya ihtiyaç duyacaktır ve bu koruma, giysinin bir parçası olarak entegre edilmelidir." dedi.

                Gogotsi'ye göre bu cihazların tasarımını geliştirmek, cihaz tarafından üretilen elektromanyetik alanı içerecek bir koruyucu malzeme kullanmayı ve cihazı diğer cihazların ürettiği parazitlerden korumayı gerektirir. Yaklaşık on yıl önce ilk olarak iletken iki boyutlu MXene malzemelerini üreten ve inceleyen Gogotsi'nin ekibi, bu rol için MXene kaplamalarını ümit verici sonuçlarla test ediyor.

                Gogotsi, "MXenler, koruyucu olarak kullanım için çok uygundur çünkü bir sprey kaplama, bir mürekkep veya bir boya olarak kararlı bir şekilde üretilebilirler, böylece tekstil ürünlerine fazla ağırlık eklemeden veya daha fazla yer kaplamadan uygulanabilirler" dedi. "Ayrıca MXene korumasının elektromanyetik dalgaları emebileceğini ve yansıtabildiğini keşfettik, böylece giyilebilir cihazları ve elektronik cihazları korumaz, aynı zamanda insanları güçlü elektromanyetik alandan da korur."

                Gogotsi'nin araştırma grubunda doktora öğrencisi olan ve doktora programının bir parçası olarak bu araştırmayı yürüten Türk bilim insanı Simge Uzun, "Bu çalışma, mevcut EMI korumalı tekstillere çok daha gelişmiş bir alternatif sunuyor" dedi. "MXene kaplamalı kumaşlar yalnızca ticari metal kaplamalı kumaşların performansını aşmakla kalmaz, aynı zamanda ekstra işlem veya kimyasal katkı maddeleri olmadan sulu solüsyondan kaplanarak sürdürülebilir şekilde üretilebilirler." ifadesini de sözlerine ekledi.

                Umarım yakın zamanda, zararlı radyasyon ve elektromanyetik dalgaları engelleyen bu kumaş onaylanır, seri üretime geçilir ve biz de mobil cihazlarımızdan aldığımız zararı minimalize bir hale getirebiliriz diyor ve bu teknoloji haberimizi burada noktalıyoruz. Bir dahaki teknoloji haberimizde görüşmek dileğiyle. Teknolojiyle kalın!

0 Yorumlar