SARS-CoV-2, CEP TELEFONU KAMERASINDAN TESPİT EDİLEBİLİYOR!



 Haber: Furkan GÖREGEN

Sıradan bir akıllı telefona bir cihaz takılarak SARS-CoV-2 tespit edilebilir mi? Edilebilse sağlık sektörüne etkileri neler olur? Filyasyon çalışmalarına ne gibi bir katkı sağlar?

                Araştırmacılar, sıradan bir akıllı telefona takılı bir cihaz kullanarak burun sürüntüsündeki SARS-CoV-2'nin varlığını tespit edebilen bir tahlil geliştirdiler, 4 Aralık'ta Cell dergisinde bildirdi . Böyle bir testin hayata geçirilmesinden önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, sonuçlar umut vericidir ve nihayetinde diğer virüsler için daha geniş bir şekilde taramaya uygulanabilir.

                Berkeley'deki California Üniversitesi'nde biyomühendis ve makalenin kıdemli yazarlarından Daniel Fletcher, "Çalışmamız, bu tahlilin tespit kısmını çok hızlı bir şekilde yapabileceğimizi ve ölçümü kitlesel olarak üretilen tüketici elektroniği ile yapabileceğimizi gösteriyor" diyor. "Süslü laboratuar ekipmanına ihtiyacımız yok."

                San Francisco'daki Gladstone Enstitüleri ve California Üniversitesi’nde virolog olan kıdemli yazar Melanie Ott ve Fletcher, Nobel ödüllü Jennifer Doudna ile birlikte yaklaşık iki yıl önce, evde yapılan HIV testi için iş birliği yapmaya başladı. Hastaların viral yüklerinin yakından izlenmesini gerektiren mevcut ilaç denemeleri nedeniyle ortaya çıkan sık test ihtiyacını ele almak istiyorlardı. COVID-19 Ocak ayında sahneye çıktığında, farklı bir virüsün (SARS-CoV-2) varlığını tespit edecek bir test geliştirmek için araştırmalarını hızla değiştirdiler.

                Test, CRISPR-Cas teknolojisini kullanır. Spesifik olarak, numunedeki RNA, Cas13 enzimi ile tespit edilebilir, bu da RNA'nın DNA'ya ters transkripsiyonu ve ardından mevcut standart testlerde kullanılan PCR teknolojisi ile amplifikasyon ihtiyacını ortadan kaldırır. Cas13, virüsten RNA'ya bağlandığında, çevreleyen RNA sekanslarını klivaj eder; Araştırmacılar, parçalanan ve kamera ile tespit edilebilen floresans üreten reaksiyona RNA bazlı bir sonda ekledi. Test, 30 dakikalık tespit süresi içinde sonuç verir.

                Floresan detektörü, aydınlatma üretmek ve floresanı harekete geçirmek için bir lazer ve ışığı toplamaya yardımcı olmak için eklenen bir mercekten oluşur. Telefon bunun üzerine yerleştirilmiştir. Ott, "Telefon kamerasının bir paketi laboratuvardaki plaka okuyucudan on kat daha iyidir" diyor. "Bu, doğrudan daha iyi bir teşhis okuyucusu olarak tercüme edilebilir. " Fletcher'ın laboratuvarında yapılan önceki araştırmalar, kandaki ve diğer örneklerdeki parazitleri görsel olarak tespit eden telefon tabanlı cihazların önünü açtı ve mevcut tahlil, telefon kameralarının moleküler algılama için nasıl yararlı olabileceğini gösteriyor.

                Fletcher ve Ott, bu tür bir testin evde yalnızca SARS-CoV-2'yi değil, soğuk algınlığı ve gribe neden olanlar gibi diğer virüsleri de taramak için kullanılabilecek daha geniş bir sistemin parçası olmasını istiyor. Ancak daha çabuk, araştırmacılar bu teknolojiyi kullanarak eczanelere ve hastanelere bırakılabilen kliniklere sunulabilecek bir test cihazı geliştirmeyi umuyorlar. Kartuşları test etmenin maliyetini yaklaşık 10 $ 'a düşürmek istiyorlar. Son cihaz muhtemelen bir telefon kullanmayacaktır, ancak içine bir telefon kamerası yerleştirilmiştir. Ott, bu SARS-CoV-2 testini geliştirirken öğrendiklerinin HIV testleri ile ilgili çalışmalarına da uygulanabileceğini belirtiyor.

Araştırmacılar Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından öncelikli desteklendi. Umarım Fletcher ve Ott, planladıkları test cihazını bir an önce geliştirir ve hastalık için pay edilen sağlık harcamaları bir nebze de olsa hafifler.

Bir teknoloji haberimizin daha sonuna geldik. Bir sonraki teknoloji haberinde görüşmek dileğiyle. Teknolojiyle kalın!



0 Yorumlar