NORVEÇ

 

 
Yazan: Büşra SÖNMEZ

Bugün sizlere Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısındaki Norveç Krallığın’dan bahsedeceğim. Norveç’i anlatmadan önce diline, başkentine, nüfusuna kısa bir bakacak olursak;

RESMİ AD: Norveç Krallığı, Norveç Krallığı

BAŞKENT: Oslo

NÜFUS: 5.367.580 (2020)

RESMİ / RESMİ DİLLER: Trøndelag, Nordland ve Troms ve Finnmark'ta Norveççe (Bokmål ve Nynorsk) ve Sami (Kuzey Sámi, Lule Sámi ve Güney Sámi)

DİN: Protestan Hıristiyanlığı

DEVLET BAŞKANI: Harald 5

BAŞBAKAN: Erna Solberg

MADENİ PARA: NOK 100 øre

MİLLİ MARŞ: Evet bu ülkeyi seviyoruz (Ja, vi elsker dette landet)




Norveç’ten genel olarak bahsedecek olursak Norveç, İskandinav yarımadasının batı ve kuzey kesiminde yer almaktadır.

Norveç, dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Bu kısmen birkaç enerji kaynağına erişiminden kaynaklanıyor. Bunlar hidroelektrik, petrol ve gaz. Ülkenin güçlü bir sanayileşmesi, Batı Avrupa’daki önemli pazarlara kısa bir mesafesi olması, siyasi istikrarı, iyi gelişmiş bir altyapısı ve yüksek eğitim seviyesine sahip bir nüfusu vardır.


NORVEÇ NEDEN ZENGİN BİR ÜLKE?

Norveç hidroelektrik , petrol , doğal gaz ve balıkçılık / su ürünleri yetiştiriciliği gibi doğal kaynaklar açısından zengindir . Güçlü bir refah gelişimi, ülkeyi kişi başına düşen milli hasıla ile ölçülen dünyanın en zenginlerinden biri haline getirdi.

Norveç ekonomisi genellikle karma bir ekonomi , yani güçlü ve yönetici bir devletin unsurlarına sahip kapitalist bir piyasa ekonomisi olarak tanımlanır. Endüstri esas olarak özel sektöre aittir, ancak devlet, Equinor ve Norsk Hydro gibi Norveç'in en büyük sanayi şirketlerinden bazılarının en büyük sahibidir .

Norveç, dünyanın yedinci en büyük petrol ihracatçısı ve Rusya'dan sonra en büyük ikinci doğal gaz ihracatçısıdır . İlgili hizmetlerle birlikte petrol ve gazın çıkarılması Norveç ekonomisi için çok önemlidir ve ülkenin toplam ihracatının yüzde 47'sinden biraz fazlasını oluşturmaktadır.

Norveç, dünyadaki kişi başına en yüksek elektrik tüketimine sahiptir. Bu, ülkenin hidroelektrik temelli büyük elektrik üretimine dayanmaktadır . Bu ülkede yaklaşık 126 terawatt saatlik yıllık hidroelektrik üretimi, Norveç'ten sonra en büyük üretime sahip olan İsveç ve Fransa'dakinin neredeyse iki katıdır.

Çalışan nüfusun yüzde ikisinden biraz fazlası birincil sanayilerde istihdam edilmektedir (2019). Pek çok insan tarımı ormancılık , balıkçılık veya diğer endüstrilerle birleştirir.

Uzun bir kıyı şeridi ve ilgili deniz alanları, Norveç'in yılda 2,5 ila 3 milyon ton arasında balık tutması için bir temel oluşturuyor ve Norveç'i Avrupa'nın en büyük balık ve balık ürünleri tedarikçisi yapıyor. 

Norveç'in ihracatının yaklaşık yüzde 80'i AB ülkelerine gidiyor ve İsveç ve Almanya , Norveç'in en önemli ticaret ortakları. Enerji ihracatı (petrol, gaz ve elektrik enerjisi), toplam mal ihracatının değerine göre önemli bir kısmını oluşturmaktadır; doğal gaz, ihracatta artan bir paya sahiptir.

2019'daki Norveç ticaret filosu toplam 18.016.967 gros ton tonajlı 1514 gemiden oluşuyor ve dünyanın beşinci en büyük ticaret filosudur.

Hem yabancı turistlerin hem de kendi ülkelerinde seyahat eden Norveçlilerin turist trafiği, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde dördünden biraz fazlasını oluşturuyor.

Yukarıda saydığımız nedenler bu ülkenin zengin bir ülke olmasını sağlıyor. Aslında 1905 yıllarında çok fakir bir ülke olmasına rağmen petrolün bulunması ile zengin bir ülke haline gelmeyi başarmış bir ülke. Zengin olmak için sadece petrol olması yetmez aynı zamanda akıllı adımlar da gerekir. Bu ülke de bu adımı güzel bir şekilde atmayı başarmış ve şu an zengin ülkelerden biri konumuna gelmeyi başarmıştır.

NORVEÇ KÜLTÜRÜ



Norveç, uzun bir tarihe ve Norveç'te bir tatil evi kiralarken keşfetmeye değer heyecan verici bir kültüre sahip bir ülkedir . Norveç'te bir tatilde, yüzyıllar boyunca yaratılmış birçok geleneği, yerel lezzetleri deneyimleyebilir ve ormanlarda yaşayan troller, elfler ve cadılar hakkındaki eski batıl inançların hikayelerini duyabilirsiniz.

Norveç, yüksek yaşam standardına ve nispeten küçük sosyal farklılıklara sahip nispeten pahalı bir ülkedir. Ülkenin ekonomisi istikrarlı ve iyidir, özellikle de onlarca yıllık katı petrol gelirleri sayesinde.

Norveçliler boş zamanlarına değer veriyorlar ve Norveçlilerin bacaklarında kayaklar ve sırtlarında sırt çantaları ile doğdukları iddia ediliyor. Dağınık nüfusun büyük bölümlerinin doğa ve doğadaki faaliyetlerle yakın bir ilişkisi vardır. Pazar günü, doğanın içinde yürüyerek, kayaklarla, bisikletlerle, teknelerle ve bulabileceğiniz diğer her şeyi aldığınız geleneksel "yürüyüş günüdür".

Hava durumu ulusal bir konuşma konusudur, özellikle “çok fazla havanın” olduğu bölgelerde (yani bir gün içinde birçok hava durumu), örneğin sahil boyunca. Hava her zaman güneşli olmasa da kötü hava diye bir şey olmadığı, sadece kötü kıyafetler olduğu söylenir.

Norveç doğadan çok daha fazlasıdır. Ülkenin kültürel mirası zengindir ve Viking kültürü ve çıta kiliseleri, Edvard Munch'ın tabloları ve Henrik Ibsen'in yazarlığından modern tasarım ve yenilikçi mimariye kadar her şeyi içerir.

NORVEÇ'İN TOPLUM VE SİYASET ANLAYIŞI

Norveç, kraliyet evinin sembolik görev ve haklara sahip olduğu anayasal bir monarşidir.

Norveç'deki yaşam standardı, çok yüksek yaşam maliyeti ve "İskandinav sistemi" yani ikili vergi sistemi ile dünyadaki en yüksek gelir vergisini uygulayan ülkedir. Ülke, ücretsiz eğitim iyi sağlık hizmetleri iyi sosyal ve güvenlik programları ile gelişmiş bir refah sistemine sahiptir.

Cinsiyet eşitliği ve insan hakları söz konusu olduğunda Norveç dünyanın liderleri arasındadır.

NORVEÇ'DE GEZİLECEK YERLER

1. Heddal


Kilise, Orta Çağ'dan kalmadır. Çıta kiliseleri Vikingler tarafından Hıristiyanlığın Norveç'e girişini kutlamak için inşa edildi.

Efsanelere göre kilise trol Finn Fagerlokk tarafından üç günde inşa edildi.

2. Trolltunga

Bu, en muhteşem kaya oluşumlarımızdan biridir; Tam 700 metrelik Ringedalsvatnet havaya çıkıntı yapar ve rakipsiz bir manzara sunar.

3. Geiranger

Geiranger, muhteşem Geirangerfjord'un eteklerinde küçük bir yerleşim yeridir. Bu, doğanın başyapıtlarından biridir - dağ zirveleri, yeşil kaplı kayalıklar ve görkemli şelalelerle çevrilidir.

Fiyort ve köy çeşitli şekillerde deneyimlenebilir. Yürüyüşe çıkabilir, bisiklete binebilir, tekne turu yapabilir.

4. Lofoten


 Kuzey Norveç'teki bu adalar vahşi ve el değmemiş doğasıyla bilinir. Aslında Avrupa'nın en görkemli yerlerinden biridir .

Lofoten, beyaz kumlu plajlardan ve yüksek dağlardan güzel fiyortlara ve balıkçı kulübeleri olan güzel balıkçı köylerine kadar her şeye sahiptir.

Vestvågøya'daki Lofotr Viking Müzesi yer almaktadır. Burada, diğer şeylerin yanı sıra, Viking gemilerinde bir kürek gezisine çıkabilirsiniz!

5. Røros

 

Røros, sadece ahşap evlerden oluşan tarihi maden kasabasıdır.

Røros, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde listelenmiştir ve büyük ölçüde olduğu gibi korunmuştur, bu nedenle dar sokaklarda ve güzel avlularda yürürken yaşayan bir müzeyi keşfediyormuşsunuz gibi hissettirir.

6. Trollstigen

Efsaneler, trollerin geceleri burada dolaştığını söylüyor. Ama güneş doğduğunda taşa dönüyorlar (manzarada gördüğümüz bu kaya oluşumları).

7. Kjeragbolten

Kjeragbolten, Lysefjorden'deki Kjerag dağındaki bir çatlakta bulunan büyük bir kaya parçasıdır.

8. Dovrefjell

 


Yaban hayatını seviyorsanız, burayı gezmek size güzel gelebilir, çünkü Dovrefjell'de vahşi ren geyiği, dağ tilkisi, geyik ve Avrupa'nın tek misk popülasyonlarından birini bulacaksınız.

9. Torghatten

Torghatten, Nordland'daki karakteristik bir delikle bilinen bir granit oluşumudur. Efsaneye göre 160 metre uzunluğunda, 35 metre yüksekliğinde ve 20 metre genişliğindeki delik, Torghatten'den ok atan bir trol tarafından yapıldı.

10. Svalbard

Svalbard adı İskandinav kökenlidir ve "soğuk sahil" anlamına gelir. Tundra ve buzullarla soğuk ama muhteşem bir yerdir. Kutup ayısını doğal ortamında görebilirsiniz.

Burası aynı zamanda kuzey ışıklarını görmek için harika bir yer.


 Son olarak şunu söylemek istiyorum, Dünya muhteşem güzelliklerle dolu. Dünyadaki bu muhteşem kültür ve yapıları sizlere anlatmak için Norveç’ten başladık. Bir sonraki içeriğimizde görüşmek üzere.


KAYNAKÇA

https://www.visitjotunheimen.com/

https://www.britannica.com/place/Glomma

https://www.visitnorway.com/listings/galdh%C3%B8piggen-%7C-guided-tour-from-juvasshytta/213715/

https://www.globalis.dk/

https://www.novasol.dk/feriehuse/norge/kultur-i-norge

https://blog.norwegianreward.com/

 

 

 

0 Yorumlar