MUTLU NOELLER Mİ İYİ SENELER Mİ?

Yazı: Furkan GÖREGEN

"Mutlu Noeller!","Happy Christmas!" gibi cümlelere yılbaşı zamanlarında fazlasıyla rastlarız.  Peki nedir bu Noel?  Christmas nedir? Neden kutlanır? Ne zaman kutlanır? Yılbaşı ile bağlantısı ne? Yılbaşında "Mutlu Noeller!" mi "İyi seneler!" mi dememiz gerekir? Gelin bunların cevabını hep birlikte inceleyelim.

Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde Hz. İsa‘nın doğumunun kutlandığı bir Hristiyan bayramıdır. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinir. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerinden arınmış ve hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik figür Noel Baba temel bir rol oynar.

Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık‘ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar. Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel’i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, miladi (Gregoryen) takvimin Katolik Papa XIII. Gregory tarafından düzenletilmiş olmasıdır. Bununla birlikte bazı Ortodoks kiliseleri miladi takvime dönüşüm yapmış ve 25 Aralık’ta kutlamaya başlamıştır. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.

Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir. Türkçeye Fransızca Noël sözcüğünden geçmiştir. Günümüzde başta İngilizce konuşan coğrafya olmak üzere bazı batılı ülkelerde Noel anlamında kullanılan Christmas ve benzeri diğer kelimeler ise Yunanca Khristos (Mesih) ve Avam Latincesindeki Messa (Efkaristiya Ayini) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Messa sözcüğünün kökeni ise yine Latince “Missa” (yollama, gönderme) sözcüğüdür ve muhtemelen ayin sonunda cemaatin dağılmasına işaret eder. Almancada Noel anlamında kullanılan Weihnachten sözcüğü “kutsal gece” anlamına gelir.

Günümüzün Noel kutlamaları Hristiyan ülkelerde oldukça renkli geçer. Noel hazırlıkları aylar öncesinden başlar. Hristiyanların Hz. İsa’nın doğumunu bekledikleri döneme advent dönemi denir ve 24 penceresi olan advent takvimleri hazırlanır. Bu takvimlerde her pencerenin ardına resimler veya şekerlemeler gizlenir, her gün bir tanesi açılır. Bazı ülkelerde advent mumları yakılır.

Noel’den önce okullarda Hz. İsa’nın doğumunun canlandırıldığı oyunlar sahnelenir. Bu oyunlarda Hz. İsa’nın bir ahırda dünyaya gelişi ve doğudan gelen üç müneccimin Hz. İsa’ya hediyeler getirmesi canlandırılır. Kiliselerde ve sokaklarda çocuklardan ya da yetişkinlerden oluşturulmuş korolar Noel ilahileri söylerler. İnsanlar Noel’den önceki özellikle hafta sonlarında Noel partileri verirler.

Noel şenlikleri sırasında ışık ve süslerle donatılan çam ağacına Noel ağacı denir. Noel ağaçları süslenir, ışıklı ev, bahçe, cadde süslemeleri yapılır. Günümüzde Noel ağacının Pagan geleneklerinden gelen bir ritüel olduğu bilinmektedir.

Noel Baba, Noel gecesi çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişidir. Kökeni, Antalya’nın Demre (eski adı Myra) ilçesinde 4. yüzyılda yaşamış bir Hristiyan azizi olan Piskopos Nikola‘ya dayanır. Noel Baba, efsaneye göre Kuzey Kutbu‘nda eşi ile birlikte yaşar. Elfleri ile birlikte çocuklar için oyuncaklar yapar. Çocuklar kendisine mektupla Noel için hangi hediyeyi istediklerini bildirirler. Noel Baba da ren geyiklerinin çektiği uçan kızağını hediyelerle doldurur ve evlere bacalardan girerek herkesin hediyesini dağıtır. Noel Baba günümüzde kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, tonton birisi olarak resmedilir. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cüppe giymekte aynı görüntüde bir de kukuleta takmaktadır.

Çocuklar Noel’den uzun zaman önce Noel Baba’ya mektuplar yazarak istedikleri hediyelerin listesini yaparlar. Kent merkezlerinde ve alışveriş merkezlerinde kurulan temsili Noel Baba kulübelerinde, Noel Baba’nın kendisi ya da elfleri kılığına girmiş görevliler Noel’den önce çocukların isteklerini dinler ve mektuplarını Noel Baba’ya iletmek üzere toplarlar. Noel arifesi gecesi evlerde Noel Baba ve geyikleri için yiyecekler bırakılır. ABD’de yaygın uygulama süt ve kurabiye bırakmaktır. Türkiye’de ise likörlü şarap (şeri), meyveli tart ve havuç bırakılır. Noel günü Noel Ağacı’nın altına bırakılmış hediyeler alınıp verilir. Küçük çocuklar için dev çorapların içine hediyeler ve şekerlemeler konur. Çocuklara bu hediyeleri Noel Baba’nın getirdiği söylenir.

Noel gününde hediyeler alınır, tebrik kartları verilir ve Noel arifesinde Noel Baba’nın gelişi simgesel olarak canlandırılır. Noel yemeği ülkeden ülkeye farklılık göstermekle beraber en yaygın olanı kızarmış hindi ve sosistir. Bazı ülkelerde tatlı olarak yemekten sonra sunulan kekin (Noel pudingi) üzerine brendi dökülerek tutuşturulur.

Bazı inançlara göre 6 Ocak'ta, bazı inançlara göre 25 Aralık'ta olsa da, Noel'in yılbaşı ile pek de bir ilgisi olduğu söylenemez. Yılbaşı tarihine yakın olduğu için, Hristiyan yoğunluklu ülkelerde yılbaşı tatili ile birleştirilmesi ile birlikte uzunca bir tatil süresi ve uzun süren kutlamalara sebep oluyor. Bundan dolayı da genelde "Mutlu Yıllar!" ve "Mutlu Noeller!" karışabiliyor. Ama tabi ki, ülkemizde kabul edilen genel din İslam olduğundan dolayı bizde Noel (Christmas) bayramı pek kutlanmaz. Ülkemizde genelde, gelen yeni yılın güzel haberleri beraberinde getirmesi ve yeni yıla girerken geride keyifli anılar bırakmak adına yılbaşı partileri düzenlenir. Çekirdek aile, akraba grupları, arkadaş grupları gibi farklı toplum yapıları tarafından çeşitli şekillerde kutlanan yılbaşı partileri, gece geri sayımının ardından  gökleri süsleyen havai fişek gösterileri ile sona erer.

Yazımızdan da anlayacağımız gibi yılbaşı gecesi iyi temennilerde bulunmak adına birbirimize "Mutlu Noeller!" demek yerine "Mutlu yıllar!" dememiz daha doğru olur. Geride bıraktığımız yıllarda almamız gereken dersleri doğru bir şekilde alıp, geleceğimize doğru yönde şekil verebileceğimiz nice yıllar görebilmek temennisiyle, Baykuş Dergisi ile kalın, hoşça kalın! İyi seneler!

KAYNAKÇA:

https://www.tech-worm.com/noel-christmas-nedir-noel-ne-zaman-ve-neden-kutlanir/


1 Yorumlar

  1. Bilgilendirici güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil