YENİ ROBOTİK “YILAN”, İLHAMINI DOĞADAN ALIYOR!

Haber: Furkan Göregen

New South Wales Üniversitesi(UNSW Sydney)'ndeki mühendisler, doğadan ilham alarak, nesneleri kırmadan kavramak, almak ve bırakmak için bir filin hortumu gibi davranan yumuşak kumaştan bir robotik kavrayıcı geliştirdi.

Bu çok yönlü teknolojinin, insan kurtarma operasyonları veya kişisel yardımcı cihazlar için bile tarım, gıda ve bilimsel ve kaynak arama endüstrileri gibi hassas nesnelerin işlendiği sektörlerde yaygın olarak uygulanabileceği söyleniyor.

Scientia Öğretim Görevlisi ve New South Wales Üniversitesi (UNSW Sydney) Medikal Robotik Laboratuvarı direktörü Dr Thanh Nho Do, ekibinin bir endüstri ortağı elde etmesi durumunda kavrayıcının önümüzdeki 12 ila 16 ay içinde ticari olarak temin edilebileceğini söyledi.

Dr Do, geliştirdikleri teknoloji hakkında, "Yeni yumuşak kumaş tutucumuz ince, düz, hafiftir ve çeşitli nesneleri - örneğin bir tüp içindeki bir kalem gibi - dar boşluklardan bile kavrayabilir ve alabilir.  Bu cihaz ayrıca, geleneksel tasarımlardan 15 kat daha hassas olan ve tuttuğu nesnelerin hasar görmesini önlemek için gereken kavrama gücünü algılayan gelişmiş bir gerçek zamanlı kuvvet sensörüne sahip. Ayrıca kavrayıcı gövdesini esnekten sertliğe veya tam tersi yönde değiştirebilen, kavrayıcının kütlesinden 220 kat daha ağır olan çeşitli şekil ve ağırlıktaki nesneleri kavramasına ve tutmasına olanak tanıyan termal olarak etkinleştirilen bir mekanizma da var." dedi.

Araştırmacıların yumuşak kumaş tutucularını tasarlarken doğadan ilham aldıklarını da sözlerine ekleyen Dr Do, "Fil, piton veya ahtapot gibi hayvanlar, teması ve stabiliteyi artırırken, nesnelerin etrafındaki kavramalarını sarmak için vücutlarının yumuşak, sürekli yapılarını kullanırlar - nesneleri keşfetmeleri, kavramaları ve manipüle etmeleri kolay! Bu hayvanlar, son derece hassas organların, dokunma duyusunun ve sert kemiği olmayan binlerce kasın gücünün bir kombinasyonu nedeniyle bunu yapabilirler - örneğin, bir filin gövdesi 40.000 adede kadar kas içerir. Bu yüzden, bu kavrama yeteneklerini taklit etmek istedik - nesneleri tutmak ve manipüle etmek birçok robot için temel motor becerileridir." dedi.

                Dr Do, bugüne kadar geliştirilen yumuşak kavrayıcılar hakkında ise, ”Birçok yumuşak kavrayıcı, pençeleri veya birden fazla içe doğru bükülen parmağı olan insan eli benzeri yapıları temel alır, ancak bu, onları garip şekilli, ağır veya hacimli nesneleri veya kavrayıcının açıklığından daha küçük veya daha büyük nesneleri kavramak için uygun hale getirmez! Mevcut yumuşak kavrayıcıların çoğu aynı zamanda duyusal geribildirimden ve ayarlanabilir sertlik yeteneklerinden yoksundur, bu da onları kırılgan nesnelerle veya sınırlı ortamlarda kullanamayacağınız anlamına gelir.” ifadelerine yer verdi.

                Dr Do, sözlerine ek olarak, “"Teknolojimiz, uzun, ince nesneleri kavrayabiliyor ve onları dar alanlardan alabiliyor, ayrıca nesnelerdeki deliklerden geçerek onları alabiliyor - örneğin bir kupa tutacağı." ifadelerine yer verdi.

Baş yazar Trung Thien Hoang, araştırmacıların üretim yönteminin de basit ve ölçeklenebilir olduğunu, bu da yakalayıcının farklı boyutlarda ve hacimlerde kolayca üretilmesine izin verdiğini söyledi. Bu ifadelere göre, örneğin bir metre uzunluğundaki bir tutucu en az 300 milimetre çapındaki nesneleri tutabilir.

Test sırasında;

- 8,2 gram ağırlığındaki bir kavrayıcı prototipi 1,8 kilogramlık bir nesneyi kaldırabilir (Kavrayıcının kütlesinin 220 katından fazla)

- 13 santimetre uzunluğundaki bir prototip, 30 mm çapındaki bir nesnenin etrafına sarılabilir.

Nigel Lovell ise konu hakkında: "Bilgisayarlı giyim mühendisliğini içeren bir üretim süreci kullandık ve gerekli kavrama kuvvetini tespit etmek için yeni tasarlanmış, son derece hassas sıvı metal tabanlı dokunsal sensörler uyguladık. Tutucunun düz sürekliliği, tutma kuvvetini artırırken bir nesnenin etrafını sardığı için ona yüzeylerle üstün temas sağlar. Dahası, tutucunun yapıyı esnekden rijite çevirmesi için toplam ısıtma ve soğutma döngüsü yarım dakikadan az sürüyor ve bu şimdiye kadar bildirilen en hızlılar arasında." dedi.

Robotik Kolları ve Dokunma Hissini Entegre Etme

Dr Do, teknolojiyi eksiksiz bir cihaz olarak başarıyla test edip onaylayarak yeni kavrayıcı için geçici bir patent başvurusunda bulundu. Bir endüstri ortağı bulursa, tutucunun önümüzdeki 12 ila 16 ay içinde piyasada olmasını bekliyor.

Dr Do, geliştirdikleri çok amaçlı teknoloji ile alakalı son olarak "Artık, entegre malzemeleri optimize etmeyi, kapalı döngü kontrol algoritması geliştirmeyi ve nesneleri bağımsız olarak kavramak ve manipüle etmek için kavrayıcıyı robotik kolların uçlarına entegre etmeyi hedefliyoruz. Bu sonraki adımları gerçekleştirebilirsek, çok büyük, ağır nesnelerin taşınmasına yardımcı olacak kavrayıcıyı manuel olarak kaldırmaya gerek kalmayacak. Ayrıca kavrayıcıyı, yakın zamanda duyurduğumuz giyilebilir dokunsal eldiven cihazımızla birleştirmek için çalışıyoruz; bu, kullanıcının kavrayıcıyı uzaktan kontrol ederken aynı zamanda bir nesnenin nasıl bir his olduğunu deneyimlemesine olanak tanıyor." İfadelerine yer verdi.

KAYNAKÇA: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201109110242.htm

YOUTUBE VİDEO: https://www.youtube.com/watch?v=kIelv-iABQs&feature=emb_logo

0 Yorumlar