ELEKTRONİK CİLT, HAREKETİ VE SICAKLIĞI AYNI ANDA ALGILAYABİLİYOR!

 


Haber: Furkan GÖREGEN

Hiç düşündük mü? Derimiz olmasaydı nasıl olurdu? Deri, sadece organlar için koruyucu bir kabuk değil, dış uyarıcılar veya sıcaklık hakkında bilgi veren bir hayatta kalma sinyal sistemi veya hava durumunu bildiren bir meteorolojik gözlemevidir. Deri boyunca sıkıca paketlenmiş dokunsal reseptörler, sıcaklığı veya mekanik uyaranları (dokunma veya kıstırma gibi) hisseder ve bunları beyne giden elektrik sinyallerine dönüştürür.

Yapay derilerde veya insan benzeri robotlarda kullanılmak üzere geliştirilen elektronik derinin zorluğu, sıcaklıkları ve hareketleri insan cildinin onları olabildiğince hissetmesini sağlamaktır. Bugüne kadar hareketi veya sıcaklığı ayrı ayrı algılayabilen elektronik kaplamalar mevcut, ancak hiçbiri her ikisini de insan cildi gibi aynı anda tanıyamıyor.

POSTECH (Pohang University of Science and Technology) profesörü Unyong Jeong ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Insang You ve Stanford Üniversitesi'nden Profesör Zhenan Bao'dan oluşan ortak bir araştırma ekibi, aynı anda sıcaklık ve mekanik uyarımı ölçebilen multimodal iyon-elektronik cildi geliştirdi. Science dergisinin 20 Kasım sayısında yayınlanan araştırma bulguları, iyon iletkenlerinin özel özelliklerini uygulayarak çok basit yapılar oluşturarak karakterize ediliyor.

 

İnsan derisinde, sıcak veya soğuk sıcaklıkların yanı sıra kıstırma, bükülme veya itme gibi diğer dokunsal hisleri algılayabilen çeşitli dokunsal reseptörler vardır. Bu reseptörler aracılığıyla insanlar, mekanik uyaranlar ile sıcaklığı ayırt edebilirler. Bugüne kadar üretilen geleneksel elektronik deri, cilde mekanik uyaranlar uygulandığında sıcaklığı ölçmede büyük hatalar yaşama sorununa sahipti.

İnsan cildi serbestçe gerilebilir ancak elektrolitlerle dolu olduğu için kırılmaz, bu nedenle ortak araştırma ekibi, geliştirdikleri yeni elektronik cildin sensörünü bunları kullanarak yaptı. Elektrolit içeren iyon iletken malzemenin ölçüm frekansına göre farklı ölçülebilir özelliklere sahip olabilmesinden de yararlandılar. Yeni bulgunun temelinde, aynı anda dokunsal bir hissi ve sıcaklığı ölçebilen çok işlevli bir yapay reseptör oluşturuldu.

Ek olarak, araştırma ekibi, yalnızca iyon iletkenlerindeki sıcaklıklara ve yalnızca mekanik uyaranlara yanıt veren değişkenlere, yanıt veren değişkenler (yük gevşeme süresi ve normalleştirilmiş kapasitans) türetmiştir. Değişkenlerin çıktıları yalnızca iki ölçüm frekansında ölçülerek elde edilebilir. İyonların polarizasyonunun kaybolması için geçen süre olan şarj gevşeme süresi, sıcaklığı ölçebilir ve hareketlere yanıt vermez ve normalleştirilmiş kapasitans, sıcaklığa yanıt vermeden hareketleri ölçebilir.

Basit bir elektrot-elektrolit-elektrot yapısına sahip bu yapay reseptör, büyük bir ticarileştirme potansiyeline sahiptir ve uygulanan nesnenin sıcaklığının yanı sıra sıkıştırma, kıstırma, yayma ve bükme gibi harici uyaranlar üzerindeki yön veya gerilme profilini doğru bir şekilde ölçer.

Serbestçe gerilebilen veya değiştirilebilen ancak aynı zamanda sıcaklığı da algılayabilen multimodal iyon-elektronik cildin, giyilebilir sıcaklık sensörlerinde veya insan benzeri robotlar için robot kaplamalarında uygulanabilir olması bekleniyor.

Makalenin ilk yazarı,  POSTECH (Pohang University of Science and Technology) 'ten Dr. Insang You, "İşaret parmağı elektronik bir cilde dokunduğunda, elektronik cilt teması bir sıcaklık değişimi olarak algılar ve bir parmak cildi ittiğinde temas alanının arka kısmı gerilir ve onu hareket olarak tanır," ifadelerini kullandı. "Bu mekanizmanın, gerçek insan cildinin sıcaklık ve hareket gibi farklı uyaranları tanımasının yollarından biri olduğundan şüpheleniyorum."

POSTECH (Pohang University of Science and Technology) 'ten Profesör Unyong Jeong ve ilgili yazar, yapılan çalışma ile alakalı "Bu çalışma, elektrolitler kullanılarak multimodal elektronik cilt araştırması için kapıyı açmanın ilk adımıdır" dedi. "Bu araştırmanın nihai amacı, insan dokunsal reseptörlerini ve nörotransmiterleri simüle eden yapay iyon-elektronik cilt yaratmaktır; bu, hastalık veya kazalar nedeniyle dokunma hissini kaybetmiş hastalarda dokunma hissini geri kazanmaya yardımcı olacaktır."

Araştırma, Global Frontier Projesi ve Bilim ve BİT Bakanlığı Kariyer Ortası Araştırmacı Programı ve Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı Endüstriyel Stratejik Teknoloji Geliştirme Programı desteği ile gerçekleştirildi.

KAYNAKÇA: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201124101021.htm

0 Yorumlar